Fahéjas csiga porcukorral megszórva, aranybarnára sütve

Fahéjas Csiga

A Fahéjas Csiga az egyik legismertebb magyar péksütemény, amely generációk kedvence. Ez a klasszikus recept egyszerűen elkészíthető, mégis minden alkalomra tökéletes. A puha tészta és a gazdag fahéjas töltelék harmóniája minden korosztály szívét elnyeri. Készítsd el ezt az otthon is könnyen kivitelezhető finomságot, és varázsolj mosolyt szeretteid arcára!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Élesztő
50 g Cukor
50 g Vaj
1 db Tojás
2 ek. Fahéj
100 g Barna cukor
2 ek. Olaj
1 csipet Csipet só

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, és keverd el benne a cukrot. Morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni.

    Ügyelj arra, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az károsíthatja az élesztőt. A langyos tej ideális a felfuttatáshoz.

    2

    A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, a tojást, az olvasztott vajat, és a felfutott élesztőt. Gyúrd sima tésztává.

    A szitált liszt könnyebb és levegősebb tésztát eredményez. A vajat ne forrón add hozzá, hanem olvasztva, de hűtve.

    3

    Letakarva keleszd a tésztát meleg helyen kb. 1 órát, amíg a duplájára nő.

    A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a teteje. A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni.

    4

    Nyújtsd ki a tésztát téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra. Szórd meg fahéjjal és barna cukorral, majd locsold meg olvasztott vajjal.

    A fahéj és a barna cukor mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A vajat egyenletesen locsold el a tésztán, hogy mindenhol legyen belőle.

    5

    Tekerd fel a tésztát szorosan, majd vágd kb. 2-3 cm vastag szeletekre, hogy csigák legyenek.

    A szoros feltekerés biztosítja, hogy a csigák szép formájúak legyenek. A szeleteléshez használj éles kést vagy cérnát, hogy ne nyomd össze a tésztát.

    6

    Helyezd a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd pihenni még 15 percig.

    A pihentetés alatt a csigák még egy kicsit megkelnek, így sütés után puhábbak lesznek.

    7

    Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    Figyelj a sütési időre, mert a sütő teljesítménye eltérő lehet. Ha a csigák túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    8

    Hűtsd le a csigákat, majd szórj rá porcukrot tálalás előtt.

    A porcukrot csak a kihűlt csigákra szórd, mert a melegen megolvadna és elveszítené a díszítő hatását.