Fahéjas-currys vörösboros szósz tálalva

Fahéjas-currys vörösboros szósz

A fahéjas-currys vörösboros szósz egy igazán különleges fúziós mártás, amely a hagyományos európai vörösboros szószokat ötvözi az ázsiai curry fűszereivel és a fahéj meleg, aromás ízével. Ez az egyedi kombináció kiválóan passzol sült húsokhoz, például marhához vagy kacsához. A szósz eredete a modern gasztronómiához köthető, ahol a séfek szívesen kísérleteznek a különböző konyhák ízeinek ötvözésével. Képzeld el, ahogy a fahéj és a curry illata betölti a konyhát, miközben a vörösbor lassan párolog, és az ízek egy gazdag, selymes szószban egyesülnek. Ez az étel tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy egy különleges családi vacsorára. A szósz titka, hogy a vaj és liszt rántását megfelelően pirítsuk meg, mielőtt hozzáadnánk a bort és a fűszereket, így biztosítva a tökéletes állagot és gazdag ízt.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 ml Vörösbor
50 g Vaj
20 g Liszt
1 tk. Fahéj
1 ek. Curry por
10 g Cukor
1 csipet
1 csipet Bors
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd elő az összetevőket: mérd ki a vörösbort, a vajat és a fűszereket. A lisztet szitáld át, hogy elkerüld a csomósodást.

    A liszt átszitálása kulcsfontosságú a sima szósz eléréséhez. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    2

    Egy közepes méretű serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon. Ügyelj rá, hogy ne égesd meg a vajat, csak olvaszd meg.

    A vaj megégetése keserű ízt adhat a szósznak, ezért figyelj oda, hogy alacsony lángon olvaszd.

    3

    Ha a vaj felolvadt, add hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd világos aranyszínűre. Ez a rántás adja meg a szósz sűrűségét.

    A rántást folyamatosan keverd, hogy ne égjen le. A világos aranyszín a megfelelő, ne pirítsd sötétebbre, mert az is keserűvé teheti a szószt.

    4

    Lassan öntsd hozzá a vörösbort és a vizet, miközben folyamatosan kevergeted, hogy elkerüld a csomók kialakulását.

    A vörösbort és a vizet fokozatosan adagold, miközben egy habverővel intenzíven kevered. Ez segít elkerülni a csomók kialakulását. Ha mégis csomós lenne, botmixerrel simítsd át.

    5

    Add hozzá a fahéjat, curry port, cukrot, sót és borsot. Keverd alaposan össze, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.

    Kóstold meg a szószt, és ízlés szerint állítsd a fűszerezést. Ha édesebben szereted, adj hozzá több cukrot, ha pikánsabban, akkor több curryt.

    6

    Lassú tűzön főzd a szószt 10-15 percig, amíg be nem sűrűsödik és az alkohol elpárolog. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le.

    A lassú tűzön való főzés biztosítja, hogy az alkohol teljesen elpárologjon, és a szósz ne égjen le. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kevés vizet vagy vörösbort.

    7

    Ha a szósz elérte a kívánt sűrűséget, vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Ízlés szerint finomíthatod további sóval vagy borssal.

    A szósz hűlés közben még sűrűsödik, ezért ne főzd túl sűrűre. Tálalás előtt kóstold meg, és finomítsd az ízeket.