Először készítsd elő az összetevőket: mérd ki a vörösbort, a vajat és a fűszereket. A lisztet szitáld át, hogy elkerüld a csomósodást.
A liszt átszitálása kulcsfontosságú a sima szósz eléréséhez. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Egy közepes méretű serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon. Ügyelj rá, hogy ne égesd meg a vajat, csak olvaszd meg.
A vaj megégetése keserű ízt adhat a szósznak, ezért figyelj oda, hogy alacsony lángon olvaszd.
Ha a vaj felolvadt, add hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd világos aranyszínűre. Ez a rántás adja meg a szósz sűrűségét.
A rántást folyamatosan keverd, hogy ne égjen le. A világos aranyszín a megfelelő, ne pirítsd sötétebbre, mert az is keserűvé teheti a szószt.
Lassan öntsd hozzá a vörösbort és a vizet, miközben folyamatosan kevergeted, hogy elkerüld a csomók kialakulását.
A vörösbort és a vizet fokozatosan adagold, miközben egy habverővel intenzíven kevered. Ez segít elkerülni a csomók kialakulását. Ha mégis csomós lenne, botmixerrel simítsd át.
Add hozzá a fahéjat, curry port, cukrot, sót és borsot. Keverd alaposan össze, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak.
Kóstold meg a szószt, és ízlés szerint állítsd a fűszerezést. Ha édesebben szereted, adj hozzá több cukrot, ha pikánsabban, akkor több curryt.
Lassú tűzön főzd a szószt 10-15 percig, amíg be nem sűrűsödik és az alkohol elpárolog. Időnként keverd meg, hogy ne égjen le.
A lassú tűzön való főzés biztosítja, hogy az alkohol teljesen elpárologjon, és a szósz ne égjen le. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá egy kevés vizet vagy vörösbort.
Ha a szósz elérte a kívánt sűrűséget, vedd le a tűzről, és hagyd kicsit hűlni. Ízlés szerint finomíthatod további sóval vagy borssal.
A szósz hűlés közben még sűrűsödik, ezért ne főzd túl sűrűre. Tálalás előtt kóstold meg, és finomítsd az ízeket.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.