Langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, keverj hozzá egy teáskanál cukrot és kevés lisztet. Letakarva pihentesd meleg helyen 10 percig, míg felfut. TIPP: A tej ne legyen forró, különben az élesztő nem aktiválódik!
A tej hőmérsékletét kézzel ellenőrizd. Akkor jó, ha épphogy melegnek érzed, de nem égeti a bőröd.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a maradék cukrot, vaníliás cukrot és a csipet sót. Ez lesz a tészta száraz alapja.
A liszt szitálása fellazítja, így könnyebben elkeveredik a többi hozzávalóval, és a tészta is levegősebb lesz.
Add hozzá az élesztős keveréket, az enyhén felvert tojást és az olvasztott, langyos vajat. Gyúrd össze sima, rugalmas tésztává. TIPP: A tészta akkor megfelelő, ha elválik az edény falától, de még kissé puha marad.
Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet. Ha túl száraz, egy kevés langyos tejet.
Fedd le a tálat, és keleszd meleg helyen kb. 45-60 percig, amíg duplájára nem nő. Közben előkészítheted a tölteléket.
A tésztát letakarhatod konyharuhával vagy folpackkal. Fontos, hogy meleg helyen keleszd, például a radiátor közelében vagy a sütőben alacsony hőfokon.
A töltelékhez keverd össze az őrölt fahéjat és a durvára vágott diót. Ízlés szerint adhatsz hozzá 1 evőkanál cukrot is, ha édesebbre szeretnéd.
A dió helyett használhatsz más magvakat is, például mandulát vagy mogyorót.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsd téglalap alakúra. Szórd rá a fahéjas-diós keveréket egyenletesen.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor könnyen kiszakadhat.
Hajtsd félbe hosszában úgy, hogy a tészta egyik széle kissé fedje a másikat – ez a klasszikus stollen forma.
A hajtásnál óvatosan nyomkodd össze a tésztát, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
Helyezd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd pihenni 15 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
A pihentetés segít, hogy a tészta egyenletesebben süljön meg.
Süsd a stollent 35-40 percig, amíg szép aranybarna lesz. Ha szükséges, sütés közben takard le sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje.
A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj rá, és ha nagyon barnul, takard le alufóliával.
Miután kivetted, hagyd langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral. TIPP: A porcukrot szitán keresztül hintsd meg, így szebb és egyenletesebb lesz.
A porcukrot csak teljesen kihűlt stollenre szórd, különben a nedvességtől elázik.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.