Fahéjas paradicsomos lime chutney tálalva

Fahéjas paradicsomos lime chutney

A fahéjas paradicsomos lime chutney egy egzotikus, édes-savanykás és enyhén csípős mártás, amely tökéletes kiegészítője lehet sajtoknak, sült húsoknak vagy akár pirítósoknak. A paradicsom természetes édességét a barnacukor és a fahéj melegsége teszi még gazdagabbá, míg a lime frissessége és a chili enyhe csípőssége izgalmassá varázsolja az ízvilágot. Ez a chutney különösen népszerű az indiai és brit konyhában, ahol a fűszeres szószok és öntetek elengedhetetlenek az étkezések során. Ha szereted a karakteres, fűszeres mártásokat, akkor ez a recept biztosan a kedvenceid közé fog kerülni!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
400 g Friss paradicsom
30 ml Frissen facsart lime lé
50 g Barnacukor
1 db Fahéjrúd
10 g Friss gyömbér
2 gerezd Fokhagyma
30 ml Almaecet
1 tk. Chilipehely
10 ml Olívaolaj
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat vágd apróra, a gyömbért reszeld le, a fokhagymát pedig zúzd össze.

    A paradicsomot hámozhatod is, ha nem szereted a héját a chutneyban. Ehhez forrázd le a paradicsomot, majd húzd le a héját.

    2

    Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a fokhagymát és a reszelt gyömbért. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz az íze. Alacsony lángon pirítsd, amíg illatos nem lesz.

    3

    Add hozzá az apróra vágott paradicsomot, majd keverd el alaposan.

    A paradicsomokat érdemes meghámozni és kimagozni a simább textúra érdekében.

    4

    Öntsd hozzá az almaecetet, majd add hozzá a barnacukrot, a fahéjrudat és a chili pelyhet.

    A barnacukor helyett használhatsz nádcukrot vagy mézet is. A chili pelyhek mennyiségét ízlés szerint állítsd be.

    5

    Főzd lassú tűzön 25-30 percig, hogy a chutney besűrűsödjön és az ízek összeérjenek.

    Időnként keverd meg a chutney-t, hogy ne égjen le az alja.

    6

    Távolítsd el a fahéjrudat, majd keverd bele a frissen facsart lime levét.

    A lime levét közvetlenül a tálalás előtt add hozzá, hogy megőrizze frissességét és aromáját.

    7

    Ízesítsd egy csipet sóval, majd hagyd kihűlni, hogy az ízek teljesen összeérjenek.

    A chutney íze hűtés közben még jobban összeérik, ezért érdemes legalább néhány órát hűteni tálalás előtt.

    8

    Tálald sajtokhoz, sült húsokhoz vagy akár pirítós mellé egy különleges ízélményért.

    Sterilizált üvegekbe töltve a chutney hosszabb ideig eláll.