Előkészítés: Magozd ki és kockázd fel az érett szilvákat. Reszeld le a gyömbért, és facsard ki a narancs és citrom levét.
A szilva érettsége befolyásolja a szósz édességét, ha nem elég édes a szilva, adj hozzá több mézet.
Főzés: Egy közepes lábasban melegítsd fel a vizet, add hozzá a szilvát, narancslevet, mézet és a reszelt gyömbért.
A vizet ne forrald fel túl erősen, mert a szilva könnyen leéghet.
Ízesítés: Szórd bele a fahéjat, majd add hozzá a citromlevet és egy csipet sót.
A citromlé kiemeli a szilva ízét, de ne vidd túlzásba, mert savanyú lesz a szósz.
Sűrítés: Főzd a keveréket alacsony lángon 15-20 percig, amíg a szilva megpuhul és a szósz besűrűsödik.
Főzés közben időnként keverd meg a szószt, hogy ne égjen le az alja.
Pürésítés: Ha sima állagú szószt szeretnél, botmixerrel pürésítsd a keveréket. Ha darabosabb szószt szeretnél, hagyd így.
A pürésítés előtt hagyd kicsit hűlni a szószt, hogy ne fröccsenjen szét.
Tálalás: A szószt melegen vagy hidegen tálald sült húsokhoz, desszertekhez vagy sajtok mellé. Friss narancshéjjal díszítheted.
A szósz kiválóan illik vadhúsokhoz, például szarvashoz vagy őzhöz. Egy kis balzsamecet is feldobhatja az ízét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.