Fahéjas-szilvás narancsos szósz tálalva

Fahéjas-szilvás narancsos szósz

A szilvás mártások hagyományosan az európai konyhák kedvelt elemei, különösen Közép- és Kelet-Európában, ahol a szilva gazdag íze gyakran párosul fűszeres jegyekkel, mint a fahéj és a gyömbér. A narancs hozzáadása egy frissítő, citrusos csavart ad a klasszikus szósznak, amely így egyszerre édes, fűszeres és savanykás. Ahogy a szilva megpuhul a fahéj és a gyömbér melegében, a konyhát betölti az édes-fűszeres illatok kavalkádja. Ez a szósz tökéletes kiegészítője sült húsoknak, sajtoknak, de akár desszertek mellé is kínálható, hogy egy különleges, gazdag ízvilágot vigyünk az étkezésekbe.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Érett szilva
3 ek. Friss narancslé
2 ek. Méz
1 tk. Fahéj
10 g Friss gyömbér
50 ml Víz
1 ek. Citromlé
0.25 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Előkészítés: Magozd ki és kockázd fel az érett szilvákat. Reszeld le a gyömbért, és facsard ki a narancs és citrom levét.

    A szilva érettsége befolyásolja a szósz édességét, ha nem elég édes a szilva, adj hozzá több mézet.

    2

    Főzés: Egy közepes lábasban melegítsd fel a vizet, add hozzá a szilvát, narancslevet, mézet és a reszelt gyömbért.

    A vizet ne forrald fel túl erősen, mert a szilva könnyen leéghet.

    3

    Ízesítés: Szórd bele a fahéjat, majd add hozzá a citromlevet és egy csipet sót.

    A citromlé kiemeli a szilva ízét, de ne vidd túlzásba, mert savanyú lesz a szósz.

    4

    Sűrítés: Főzd a keveréket alacsony lángon 15-20 percig, amíg a szilva megpuhul és a szósz besűrűsödik.

    Főzés közben időnként keverd meg a szószt, hogy ne égjen le az alja.

    5

    Pürésítés: Ha sima állagú szószt szeretnél, botmixerrel pürésítsd a keveréket. Ha darabosabb szószt szeretnél, hagyd így.

    A pürésítés előtt hagyd kicsit hűlni a szószt, hogy ne fröccsenjen szét.

    6

    Tálalás: A szószt melegen vagy hidegen tálald sült húsokhoz, desszertekhez vagy sajtok mellé. Friss narancshéjjal díszítheted.

    A szósz kiválóan illik vadhúsokhoz, például szarvashoz vagy őzhöz. Egy kis balzsamecet is feldobhatja az ízét.