Fahéjas szilvás paradicsommártás tálalva

Fahéjas szilvás paradicsommártás

A fahéjas szilvás paradicsommártás egy különleges, édes-savanykás és enyhén fűszeres mártás, amely tökéletes kiegészítője lehet sajtoknak, sült húsoknak vagy akár pirítósoknak. A paradicsom és a szilva természetes édessége remekül harmonizál a fahéj melegségével, míg a lime frissessége és a chili enyhe csípőssége izgalmassá teszi az ízvilágot. Ez a mártás különösen népszerű az indiai és európai konyhákban, ahol a fűszeres, gazdag szószok különleges ízt adnak az ételeknek. Ha szereted a fűszeres és gyümölcsös mártásokat, ez a recept biztosan a kedvenceid közé fog kerülni!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Friss paradicsom
150 g Friss vagy aszalt szilva
50 g Barnacukor
1 db Fahéjrúd
30 ml Frissen facsart lime lé
10 g Friss gyömbér
2 gerezd Fokhagyma
25 ml Almaecet
1 tk. Chilipehely
10 ml Olívaolaj
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat és a szilvát aprítsd fel, a gyömbért reszeld le, a fokhagymát pedig zúzd össze.

    A paradicsom héjától megszabadulhatsz, ha előtte pár másodpercre forró vízbe mártod, így könnyebben lehúzható.

    2

    Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a fokhagymát és a reszelt gyömbért. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    Vigyázz, a fokhagyma könnyen megég! Alacsony lángon pirítsd, hogy ne keseredjen meg.

    3

    Add hozzá az apróra vágott paradicsomot és a szilvát, majd keverd el alaposan.

    Ha nincs friss szilva, használhatsz aszalt szilvát is, de azt előtte áztasd be meleg vízbe.

    4

    Öntsd hozzá az almaecetet, majd add hozzá a barnacukrot, a fahéjrudat és a chili pelyhet.

    A chili pelyhek mennyiségével szabályozhatod a mártás csípősségét. Ha nem szereted a csípőset, hagyd ki.

    5

    Főzd lassú tűzön 25-30 percig, hogy a mártás besűrűsödjön és az ízek összeérjenek.

    Időnként keverd meg, hogy ne égjen le az alja.

    6

    Távolítsd el a fahéjrudat, majd keverd bele a frissen facsart lime levét.

    A lime leve frissességet ad a mártásnak. Ha nincs lime, citromlével is helyettesítheted.

    7

    Ízesítsd egy csipet sóval, majd hagyd kihűlni, hogy az ízek teljesen összeérjenek.

    Kóstold meg a mártást, és ha szükséges, adj hozzá még sót vagy barnacukrot az ízlésed szerint.

    8

    Tálald sajtokhoz, sült húsokhoz vagy akár pirítós mellé egy különleges ízélményért.

    A mártás hűtőben tárolva néhány napig eláll. Tálalás előtt érdemes kicsit felmelegíteni.