Fahéjas tekercs tálalva egy tányéron

Fahéjas tekercs

A fahéjas tekercs az egyik legkedveltebb péksütemény, amely világszerte hódít. A puha kelt tészta és az illatos fahéjas töltelék kombinációja mindenkit elvarázsol. Ez a recept könnyen elkészíthető, így otthon is élvezheted ezt a klasszikus édességet. Tökéletes választás reggelinek, uzsonnának, vagy akár desszertnek egy csésze forró ital mellé.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 1 óra 55 perc
250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Finomliszt
250 ml Tej
100 g Cukor
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
1 db Tojás
2 tk. Fahéj
50 g Barna cukor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, és keverd el benne a cukor felét. Morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni 10 perc alatt.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad elbírja benne.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a maradék cukrot. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat, majd gyúrd össze sima tésztává.

    A tésztát alaposan gyúrd össze, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez legalább 8-10 percig tart.

    3

    Takard le a tésztát konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tészta keléséhez ideális hőmérséklet a 25-30°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe, és kapcsold be a legalacsonyabb fokozatra pár percre, majd kapcsold ki.

    4

    Keverd össze a barna cukrot a fahéjjal. Nyújtsd ki a megkelt tésztát téglalap alakúra, majd szórd meg a fahéjas cukorral.

    A fahéjas cukrot egyenletesen szórd el a tésztán, hogy minden tekercs ugyanolyan ízű legyen.

    5

    Tekerd fel a tésztát szorosan, mint egy roládot, majd szeleteld fel 2-3 cm vastag darabokra.

    A tekercset éles késsel vagy cérnával is felszeletelheted. A cérna használata megakadályozza, hogy a tekercsek összenyomódjanak.

    6

    Helyezd a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd őket további 20 percig kelni.

    A második kelesztés segít, hogy a tekercsek még puhábbak és levegősebbek legyenek.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a fahéjas tekercseket 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a tekercseket, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    8

    Tálald melegen vagy szobahőmérsékleten. Tetszés szerint locsold meg porcukorból és tejből készült mázzal.

    A mázhoz keverj össze porcukrot kevés tejjel, amíg sűrű, de folyékony állagot nem kapsz. Ízesítheted vaníliakivonattal vagy citromlével is.