Fainá olívaolajjal, a frissen sült csicseriborsós tészta a tányéron

Fainá olívaolajjal

A Fainá egy hagyományos mediterrán étel, amely a csicseriborsó lisztből készült tésztát olívaolajjal, fokhagymával és rozmaringgal ízesítve készítenek. Eredetileg a francia és olasz konyhákban vált népszerűvé, de manapság a világ minden táján elterjedt. A fainá titka az egyszerűségében rejlik: az összetevők egyszerűek, de az ízük intenzív. A friss fainá tökéletesen illik egy mediterrán vacsorához, de egy könnyű napi étkezésként is megállja a helyét.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 50 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Csicseriborsó liszt
500 ml Víz
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 gerezd Fokhagyma
1 ág Rozmaring

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A csicseriborsó lisztet tedd egy nagy tálba, majd fokozatosan add hozzá a vizet. Keverd addig, amíg sima, csomómentes tésztát nem kapsz.

    Ha csomósodna a tészta, használj kézi habverőt, hogy simára keverd.

    2

    Tedd félre a tésztát 30 percre pihenni. Ez alatt a csicseriborsó liszt a vizet jól felszívja, és könnyebbé válik az állaga.

    A pihentetett tészta szebben sül és egységesebb textúrát kap.

    3

    A fokhagymát zúzd össze, és apróra vágd a rozmaringot.

    A fokhagymát ne pirítsd meg túl korán, mert keserűvé válhat. Ha friss rozmaringot használsz, akkor az aromája még intenzívebb lesz.

    4

    Melegíts fel 2 evőkanál olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd add hozzá a fokhagymát és a rozmaringot. Pirítsd őket 1-2 percig, amíg az olaj átveszi az ízüket.

    A rozmaringot apróra vágva, frissen használva még jobban kiemeli az ízeket.

    5

    Miután a fokhagyma és rozmaring átjárta az olajat, add hozzá a csicseriborsó lisztes tésztát, majd jól keverd össze.

    A keverést mindig alulról felfelé végezd, hogy ne sértsd meg a tészta szerkezetét.

    6

    Süssük a fainát közepes lángon 20-30 percig, amíg az alja aranybarna lesz. Ha szükséges, pótold az olajat közben.

    A fainát akkor fordítsd meg, amikor a széle kezd aranybarnára sülni, hogy a közepén puha maradjon.

    7

    Tálald a frissen készült fainát, és locsold meg a maradék olívaolajjal.

    A frissen locsolt olívaolaj extra ízt és selymes állagot ad a fainának.