Falafel pita ropog贸s csicseribors贸 goly贸kkal 茅s tahinivel

Falafel Pita

A falafel az egyik legismertebb k枚zel-keleti 茅tel, amelyet 茅vsz谩zadok 贸ta fogyasztanak a mediterr谩n t茅rs茅gben. Az apr贸ra 艖r枚lt csicseribors贸b贸l k茅sz眉lt, f疟szeres goly贸k ropog贸s k眉ls艖vel 茅s puha bels艖vel rendelkeznek, 铆gy t枚k茅letesen kieg茅sz铆tik a friss z枚lds茅geket 茅s a kr茅mes tahinit. A pita keny茅rben t谩lalt falafel ide谩lis gyors茅tel vagy veget谩ri谩nus f艖fog谩s, amelyet vil谩gszerte egyre t枚bben kedvelnek eg茅szs茅ges 茅s t谩pl谩l贸 枚sszetev艖i miatt.

El艖k茅sz眉let 30 perc
Elk茅sz铆t茅s 15 perc
Teljes 45 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozz谩val贸k

Adagok: 4
200 g Sz谩raz csicseribors贸
4 db Pita keny茅r
1 csokor Friss petrezselyem
1 csokor Friss koriander
1 db Piros hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. 艕r枚lt r贸mai k枚m茅ny
1 tk. 艕r枚lt koriander
1 tk. S贸
0.5 tk. Bors
0.5 tk. S眉t艖por
2 ek. Liszt
30 ml Ol铆vaolaj
2 db Paradicsom
1 db Uborka
50 g Tahini (szez谩mpaszta)
20 ml Citroml茅
30 ml V铆z
1 csokor Friss kapor

Bev谩s谩rl贸 kos谩r ikon Bev谩s谩rl贸 lista (0)

    Allerg茅n inform谩ci贸
    Glut茅nGlut茅n

    Elk茅sz铆t茅si L茅p茅sek

    1

    脕ztasd be a sz谩raz csicseribors贸t legal谩bb 12 贸r谩ra b艖 v铆zben. Sz疟rd le 茅s 枚bl铆tsd 谩t.

    A legjobb eredm茅ny 茅rdek茅ben 谩ztasd a csicseribors贸t 24 贸r谩ig. 脥gy k枚nnyebben p茅pes铆thet艖 lesz, 茅s a falafel text煤r谩ja is jobb lesz.

    2

    Egy k茅ses apr铆t贸ba tedd a be谩ztatott csicseribors贸t, az apr贸ra v谩gott hagym谩t, fokhagym谩t, petrezselymet 茅s koriandert. Adj hozz谩 a r贸mai k枚m茅nyt, koriandert, s贸t, borsot, s眉t艖port 茅s lisztet, majd p茅pes铆tsd egyenletes, de kiss茅 darabos 谩llag煤ra.

    Ne p茅pes铆tsd t煤l a massz谩t, mert akkor a falafel kem茅ny lesz. Fontos, hogy maradjon benne egy kis text煤ra.

    3

    A massz谩b贸l form谩zz di贸nyi m茅ret疟 goly贸kat, majd helyezd 艖ket egy t谩lc谩ra 茅s hagyd pihenni 15 percig.

    A pihentet茅s seg铆t a falafelnek, hogy jobban 枚sszetapadjon, 茅s s眉t茅s k枚zben ne essen sz茅t.

    4

    Egy serpeny艖ben meleg铆ts b艖 olajat k枚zepesen forr贸ra, majd s眉sd a falafeleket aranybarn谩ra 3-4 perc alatt. Pap铆rt枚rl艖re szedve cs枚p枚gtesd le 艖ket.

    Az olaj h艖m茅rs茅klete nagyon fontos. Ha t煤l forr贸, a falafel k铆v眉l meg茅g, bel眉l pedig nyers marad. Ha nem el茅g forr贸, akkor megsz铆vja mag谩t olajjal. Ide谩lis h艖m茅rs茅klet 175-180掳C.

    5

    K茅sz铆tsd el a tahinisz贸szt: keverd 枚ssze a tahinit citroml茅vel 茅s v铆zzel, majd adj hozz谩 apr贸ra v谩gott kaprot 茅s s贸t.

    A tahini sz贸sz s疟r疟s茅g茅t a v铆z mennyis茅g茅vel szab谩lyozhatod. Ha t煤l s疟r疟, adj hozz谩 m茅g egy kis vizet.

    6

    Szeleteld fel az ubork谩t 茅s a paradicsomot v茅kony karik谩kra.

    Haszn谩lj 茅les k茅st a z枚lds茅gek szeletel茅s茅hez, hogy ne t枚rjenek 枚ssze.

    7

    Meleg铆tsd fel a pita kenyeret egy serpeny艖ben vagy s眉t艖ben, hogy kiss茅 ropog贸s legyen.

    Ne meleg铆tsd t煤l a pit谩t, mert akkor kisz谩rad 茅s t枚rik.

    8

    A meleg pit谩kba helyezd a friss z枚lds茅geket, a ropog贸s falafeleket, majd csorgasd r谩 a tahinisz贸szt.

    A falafelt k枚zvetlen眉l s眉t茅s ut谩n tedd a pit谩ba, hogy ropog贸s maradjon. A tahinisz贸szt ne sp贸rold, ez adja meg a v茅gs艖 铆zt.

    9

    Hajtsd 枚ssze a pit谩t, 茅s azonnal t谩lald, opcion谩lisan egy kev茅s extra ol铆vaolajjal megcsorgatva.

    A pita alj谩t hajtsd fel, hogy ne folyjon ki a t枚ltel茅k. Az ol铆vaolaj csak a legv茅g茅n ker眉lj枚n r谩, hogy friss 铆zt adjon.