Falukolbász sült édesburgonyával és mustáros krémmel tálalva

Falukolbász édesburgonyával és mustáros krémmel

Ez a fogás a hagyományos magyar konyha meleg hangulatát ötvözi a modern hozzávalók kreatív felhasználásával. A falusi kolbász évszázadok óta a vidéki gasztronómia meghatározó eleme, gyakran saját készítésű, füstölt változatban kerül az asztalra. Az édesburgonya az utóbbi években lett népszerű hazánkban, egészségesebb alternatívát kínálva a hagyományos krumplipüré helyett. A mustáros krém pedig frissítő kontrasztot ad a zsírosabb kolbász mellé, kiegyensúlyozva az ízeket. Technikai tipp: a kolbászt mindig előmelegített serpenyőben süsd, hogy ne engedjen túl sok zsírt, hanem megpiruljon. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint ez a forró, szaftos kolbászos fogás a tányérodon, amit az édes püré és pikáns krém tesz igazán emlékezetessé. Remek választás vasárnapi ebédekhez, családi alkalmakhoz vagy bármikor, amikor tartalmas ételre vágysz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Füstölt falusi kolbász
600 g Édesburgonya
200 g Tejföl
2 ek. Dijoni mustár
1 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
2 ek. Olívaolaj
1 ek. Petrezselyem (friss)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg alaposan az édesburgonyákat, majd hámozd meg és vágd őket nagyobb darabokra. Ezután forró sós vízben főzd puhára kb. 15-20 perc alatt.

    Ne főzd túl az édesburgonyát, mert túlságosan pépes lesz – akkor jó, ha könnyen átszúrható, de még egyben marad.

    2

    A falusi kolbászt vágd kb. 10 cm-es darabokra, majd mindkét oldalán 2-3 helyen irdald be ferdén. Ez segít, hogy jobban átsüljön és ne repedjen szét.

    Ne szúrd át teljesen a kolbászt, csak a bőrébe vágj – így a szaft nem folyik ki belőle.

    3

    Egy serpenyőt forrósíts fel, majd adj hozzá kevés olívaolajat. Süsd meg a kolbászokat minden oldalon, amíg szép aranybarnák és kissé ropogósak nem lesznek.

    Sütés közben ne takard le a serpenyőt, hogy ne párolódjon, hanem piruljon a kolbász.

    4

    Közben készítsd el a mustáros krémet: keverd össze a tejfölt a dijoni mustárral, frissen facsart citromlével, sóval és borssal. Hűtsd be tálalásig.

    Ha pikánsabb ízre vágysz, adj hozzá 1 tk. tormát vagy fokhagymaport.

    5

    A puhára főtt édesburgonyát szűrd le, majd burgonyanyomóval törd össze, ízesítsd egy kevés sóval és egy kanál olívaolajjal.

    Ha krémesebb állagot szeretnél, keverhetsz hozzá egy kevés tejfölt is a püréhez.

    6

    Tálald a sült kolbászt az édesburgonya-püré mellett, mellé kínáld a mustáros krémet egy kis tálkában. Friss petrezselyemmel megszórva díszítheted.

    Melegítsd meg a tányért tálalás előtt – így tovább melegen tarthatod az ételt.