Farro saláta feta sajttal, olívabogyóval és friss zöldségekkel tálalva

Farro feta sajttal és olívabogyóval

A farro, vagyis az ősi búza, a mediterrán régiók egyik legősibb alapanyaga. Már az ókori rómaiak is termesztették, és alapélelmiszerként fogyasztották, mivel magas rost- és fehérjetartalma mellett gazdag ásványi anyagokban is. A görög és olasz konyhákban gyakran használták salátákhoz, egytálételekhez és levesekhez. Napjainkban újra reneszánszát éli az egészséges táplálkozás híveinek körében. Ahogy az olívaolaj a gabonára csorog, és az összetevők összeérnek, a konyhát mediterrán illatok lengik be – frissesség, természetesség, napfény. Ez a fogás nemcsak tápláló, de vizuálisan is gyönyörködtető, színes zöldségeivel és krémes fetájával. A farro főzésénél fontos, hogy ne főzd túl, különben elveszíti enyhén diós állagát. Ideális választás ebédre vagy akár dobozban magaddal vihető munkahelyi fogásként is. Ha szeretnéd feldobni, adhatsz hozzá friss petrezselymet vagy bazsalikomot is, de önmagában is tökéletes harmóniát alkot.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Farro (ősi búza)
150 g Feta sajt
100 g Fekete olívabogyó
150 g Koktélparadicsom
100 g Uborka
1 db Lilahagyma
3 ek. Olívaolaj
2 ek. Citromlé
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A farrot bő, enyhén sós vízben főzd puhára kb. 25-30 perc alatt. Ha kész, szűrd le, öblítsd át hideg vízzel, majd hagyd teljesen kihűlni.

    A farrot érdemes előző este beáztatni, így gyorsabban megfő és még könnyebben emészthető lesz.

    2

    Amíg a farro fő, mosd meg és darabold fel a zöldségeket: a koktélparadicsomokat vágd félbe, az uborkát karikázd, a lilahagymát vékony szeletekre.

    Ha túl erősnek találod a lilahagymát, áztasd be 5 percre hideg vízbe – így enyhébb lesz az íze.

    3

    A kihűlt farrot tedd egy nagy tálba, add hozzá a feldarabolt zöldségeket, az olívabogyót és a morzsolt feta sajtot.

    A fetát kézzel morzsold, így rusztikusabb és egyenletesebb textúrát kapsz.

    4

    Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, citromlevet, sót és borsot, majd öntsd a salátára. Alaposan forgasd össze az egészet, hogy minden hozzávalót bevonjon az öntet.

    Ne öntsd egyszerre az összes öntetet – adagold fokozatosan, hogy ne legyen túl olajos a saláta.

    5

    Tálalás előtt pihentesd hűtőben legalább 20 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Még ízletesebb, ha 1-2 órát pihen – így minden falat harmonikusabb lesz.