Farro saláta sült padlizsánnal és tahinivel, friss petrezselyemmel megszórva

Farro sült padlizsánnal és tahinivel

A farro és padlizsán kombinációja a mediterrán és közel-keleti gasztronómia keresztmetszetéből származik, ahol az egyszerű alapanyagok találkozása ízekben gazdag fogásokat eredményez. A tahini, vagyis a szezámmagból készült paszta, az arab és izraeli konyhák egyik legismertebb hozzávalója, amely kiválóan illik sült zöldségekhez és gabonafélékhez. Ahogy a padlizsán karamellizálódik a sütőben és a tahinis öntet összefonódik a farro diós ízével, a konyhában fűszeres, keleti illatok terjengenek. Ez a saláta nemcsak tápláló, de izgalmas ízvilágú is, amely minden alkalomra remek választás. A recept titka a textúrák egyensúlyában rejlik: a puha padlizsán, a rugalmas farro és a selymes öntet tökéletes harmóniát alkot. Tálald friss zöldfűszerekkel, és akár gránátalmamaggal is megszórhatod, ha extra frissességre vágysz. Ideális húsmentes vacsorához, vendégváráshoz vagy hétköznapi egészséges étkezéshez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Farro (ősi búza)
300 g Padlizsán
2 ek. Tahinipaszta
2 ek. Citromlé
1 db Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
2 ek. Víz
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A farrot áztasd be hideg vízbe legalább 1 órára, majd bő, sós vízben főzd puhára 25-30 perc alatt. Ha kész, szűrd le, öblítsd át hideg vízzel, és hagyd kihűlni.

    A farro nem lesz pépes, de legyen puha, mégis enyhén harapható – ez adja a saláta textúráját.

    2

    A padlizsánt vágd kb. 2 cm-es kockákra. Egy tálban forgasd össze 2 ek. olívaolajjal, sóval és borssal. Terítsd sütőpapíros tepsire, és süsd 200°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, míg aranybarna és puha lesz.

    A padlizsán sok olajat szív be, de ne adj hozzá túl sokat – a sütés végén szükség szerint permetezhetsz rá még egy keveset.

    3

    Amíg a padlizsán sül, készítsd el a tahini öntetet: egy kis tálban keverd össze a tahinit, citromlevet, reszelt fokhagymát, vizet és egy csipet sót, amíg sima és krémes öntetet kapsz.

    Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá még egy kevés vizet – a krémes, de nem folyós állag az ideális.

    4

    A kihűlt farrot tedd egy nagy keverőtálba, add hozzá a sült padlizsánt, majd öntsd rá a tahinis öntetet. Óvatosan keverd össze, hogy a padlizsán ne törjön szét.

    Fakanál helyett használj spatulát a keveréshez – így kíméletesebben tudod eloszlatni az öntetet.

    5

    Szórd meg apróra vágott friss petrezselyemmel, és tálald langyosan vagy szobahőmérsékleten.

    A petrezselyem frissessége kiemeli a tahini karakteres ízét – csak tálalás előtt add hozzá!