A száraz babot előző este áztasd be bő vízbe. Másnap öntsd le, és tedd félre.
Az áztatás segít a bab főzési idejének lerövidítésében és könnyebbé teszi az emésztést.
A vöröshagymát és fokhagymát vágd apróra. A sárgarépát hámozd meg, és vágd karikákra, a zellert pedig szeleteld fel.
A zöldségeket apróra vágva könnyebben kioldódnak az ízek a levesben.
Egy nagy fazékban forrósíts fel 2 evőkanál olívaolajat, és párold meg rajta a hagymákat és fokhagymát 2-3 percig, amíg üvegesedni nem kezd.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert keserű ízt adhat neki. Figyelj a hőmérsékletre!
Add hozzá a sárgarépát, zellert, majd öntsd hozzá a paradicsom pürét. Keverd jól össze, és párold még 5 percig.
A paradicsom püré gazdag ízt ad a levesnek, de ügyelj, hogy ne égjen le.
Tedd a babot a fazékba, öntsd rá a vizet, add hozzá a babérleveleket, sót és frissen őrölt borsot. Forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet, és főzd alacsony lángon 1-1.5 órán át, amíg a bab megpuhul.
A fasolada klasszikus verziója lassú főzést igényel, hogy a bab és a zöldségek íze összeérjen.
Amikor a bab teljesen megpuhult, a leves kész is van. Tálalás előtt szórd meg frissen vágott petrezselyemmel, és egy kis olívaolajjal locsold meg.
Az olívaolaj a legjobb, ha frissen kerül a leves tetejére, így nem veszít az aromájából.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.