A száraz fehér babot alaposan öblítsd le, majd tedd egy tálba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Áztasd 6-8 órán keresztül, vagy főzd fel, majd hagyd pihenni 1 órán át.
Ha gyorsítani szeretnél, használhatsz konzerv babot is, de az előzőleg áztatott bab jobb állagot ad a levesnek.
A póréhagymát és a hagymát vágd fel apróra, a sárgarépát és a zellert pedig karikázd fel.
A póréhagyma puhább textúrát ad a levesnek, ha gondosan eltávolítod a kemikáliákat, és csak a fehér részt használod.
Egy nagy fazékban melegítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg benne a felaprított hagymákat, póréhagymát, sárgarépát és zellert, amíg a zöldségek megpuhulnak, körülbelül 5-7 percig.
Ne pirítsd túl a zöldségeket, mivel akkor elveszíthetik friss ízüket.
Add hozzá a felaprított fokhagymát és a felkockázott paradicsomokat. Pirítsd további 2-3 percig, hogy a paradicsomok elengedjék a levüket.
A paradicsom savanykás íze segít kiegyensúlyozni az étel gazdagabb ízét.
Ekkor add hozzá az előzőleg áztatott babot, és öntsd fel vízzel, hogy ellepje. Sózd, borsozd, és főzd 40-50 percig, amíg a bab megpuhul.
Ha túl sűrű lenne a leves, adj hozzá még vizet. Folyamatosan ellenőrizd a bab állagát, hogy ne főzzük túl.
A főzés végén locsold meg citromlével és friss petrezselyemmel, majd tálald forrón.
A citromlé friss, savanykás íze kiemeli a leves zöldséges és fűszeres aromáját.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.