Fasolada póréhagymával tálalva, babos leves friss petrezselyemmel és citromlével

Fasolada póréhagymával

A fasolada egy klasszikus mediterrán étel, amely a görög konyhából származik. Ez a babos leves a hagyományos fasolada változat egy frissítő póréhagymás változata, amely a bab és a zöldségek egyensúlyával egy gazdag, ínycsiklandó levest alkot. A póréhagyma és a zöldségek hozzáadása még gazdagabbá teszi a leves ízét, míg a friss petrezselyem és citromlé üde frissességet ad. A fasolada tökéletes választás egy téli étkezéshez, mivel tápláló és tele van friss zöldségekkel.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 5 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Száraz fehér bab
1 db Póréhagyma
1 db Hagyma
2 db Sárgarépa
1 db Zeller
2 db Paradicsom
3 ek. Olívaolaj
3 gerezd Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt bors
1 ek. Citromlé
1 csokor Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A száraz fehér babot alaposan öblítsd le, majd tedd egy tálba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Áztasd 6-8 órán keresztül, vagy főzd fel, majd hagyd pihenni 1 órán át.

    Ha gyorsítani szeretnél, használhatsz konzerv babot is, de az előzőleg áztatott bab jobb állagot ad a levesnek.

    2

    A póréhagymát és a hagymát vágd fel apróra, a sárgarépát és a zellert pedig karikázd fel.

    A póréhagyma puhább textúrát ad a levesnek, ha gondosan eltávolítod a kemikáliákat, és csak a fehér részt használod.

    3

    Egy nagy fazékban melegítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg benne a felaprított hagymákat, póréhagymát, sárgarépát és zellert, amíg a zöldségek megpuhulnak, körülbelül 5-7 percig.

    Ne pirítsd túl a zöldségeket, mivel akkor elveszíthetik friss ízüket.

    4

    Add hozzá a felaprított fokhagymát és a felkockázott paradicsomokat. Pirítsd további 2-3 percig, hogy a paradicsomok elengedjék a levüket.

    A paradicsom savanykás íze segít kiegyensúlyozni az étel gazdagabb ízét.

    5

    Ekkor add hozzá az előzőleg áztatott babot, és öntsd fel vízzel, hogy ellepje. Sózd, borsozd, és főzd 40-50 percig, amíg a bab megpuhul.

    Ha túl sűrű lenne a leves, adj hozzá még vizet. Folyamatosan ellenőrizd a bab állagát, hogy ne főzzük túl.

    6

    A főzés végén locsold meg citromlével és friss petrezselyemmel, majd tálald forrón.

    A citromlé friss, savanykás íze kiemeli a leves zöldséges és fűszeres aromáját.