Fekete olívås és kecskesajtos samosa ropogós tésztåban

Fekete olívås és kecskesajtos samosa

A samosa eredetileg ÁzsiĂĄbĂłl szĂĄrmazik, de vilĂĄgszerte szĂĄmos vĂĄltozata elterjedt. Ebben a receptben a hagyomĂĄnyos hĂșsos töltelĂ©k helyett egy könnyedebb, mediterrĂĄn hangulatĂș vĂĄltozatot mutatunk be fekete olĂ­vabogyĂłval Ă©s krĂ©mes kecskesajttal. A kecskesajt kĂŒlönleges, enyhĂ©n savanykĂĄs Ă­ze remekĂŒl kiegĂ©szĂ­ti az olĂ­vabogyĂł sĂłs karakterĂ©t. Az egĂ©sz összeĂĄllĂ­tĂĄs akkor igazĂĄn tökĂ©letes, ha a tĂ©sztĂĄt jĂł ropogĂłsra sĂŒtjĂŒk – ehhez elengedhetetlen az olaj pontos hƑfoka. A konyha megtelik az ĂŒnnepi hangulattal, miközben a samosĂĄk lassan aranybarnĂĄra sĂŒlnek. Ezek a falatkĂĄk ideĂĄlisak vendĂ©gvĂĄrĂłkĂ©nt, elƑételkĂ©nt vagy egy borozĂłs este mellĂ©. Ha szeretnĂ©l vĂĄltoztatni, adhatunk hozzĂĄ napraforgĂłmagot, friss oregĂĄnĂłt vagy akĂĄr aszalt paradicsomot is a töltelĂ©khez.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 150 g Kecskesajt
⭕ 80 g Fekete olívabogyó
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 6 db RĂ©teslap
⭕ 1 ek. Friss bazsalikom
⭕ 0.5 tk. Só
⭕ 0.25 tk. Bors
⭕ 500 ml Olaj a sĂŒtĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymĂĄt aprĂłra vĂĄgjuk. Egy serpenyƑben felhevĂ­tjĂŒk az olĂ­vaolajat, Ă©s a hagymĂĄt közepes lĂĄngon ĂŒvegesre pĂĄroljuk 4-5 perc alatt.

    ÜgyeljĂŒnk, hogy a hagyma ne Ă©gjen meg, mert keserƱ lesz.

    2

    A fekete olĂ­vabogyĂłkat kimagozzuk (ha szĂŒksĂ©ges), majd finomra aprĂ­tjuk. A bazsalikomot is felaprĂ­tjuk. Ezeket hozzĂĄkeverjĂŒk a kihƱlt hagymĂĄhoz.

    Ha nincs friss bazsalikomunk, szĂĄrĂ­tott bazsalikomot is hasznĂĄlhatunk, de a friss Ă­ze sokkal intenzĂ­vebb.

    3

    A kecskesajtot egy tĂĄlba morzsoljuk, majd összekeverjĂŒk az olĂ­vĂĄs-hagymĂĄs keverĂ©kkel. SĂłval, borssal Ă­zesĂ­tjĂŒk. A massza legyen jĂłl formĂĄzhatĂł, de nem tĂșl lĂĄgy.

    Ha a massza tĂșl lĂĄgy, adjunk hozzĂĄ egy kevĂ©s zsemlemorzsĂĄt.

    4

    A rĂ©teslapokat hosszanti csĂ­kokra vĂĄgjuk. Az egyik vĂ©gĂ©re egy evƑkanĂĄlnyi töltelĂ©ket teszĂŒnk, majd hĂĄromszög formĂĄban elkezdjĂŒk felhajtani a tĂ©sztĂĄt, amĂ­g el nem fogy.

    A réteslapokat nedves konyharuhåval takarjuk le, hogy ne szåradjanak ki.

    5

    A csĂșcsot kevĂ©s vĂ­zzel vagy olajjal lezĂĄrjuk, hogy ne nyĂ­ljon ki sĂŒtĂ©s közben. Fontos, hogy jĂłl lezĂĄrjuk, kĂŒlönben kifolyik a töltelĂ©k.

    A lezåråshoz hasznålhatunk egy kevés felvert tojåst is, ami még biztosabban összeragasztja a tésztåt.

    6

    Egy közepes edĂ©nyben felforrĂłsĂ­tjuk az olajat. A megfelelƑ hƑmĂ©rsĂ©kletet egy tĂ©szta darabbal ellenƑrizhetjĂŒk: ha 8-10 mĂĄsodperc alatt aranybarna, mĂĄr sĂŒthetĂŒnk.

    Az olaj hƑmĂ©rsĂ©klete nagyon fontos, ha tĂșl alacsony, a samosa megszĂ­vja magĂĄt olajjal, ha tĂșl magas, megĂ©g.

    7

    A samosĂĄkat oldalankĂ©nt 2-3 percig aranybarnĂĄra sĂŒtjĂŒk. Egyszerre csak nĂ©hĂĄnyat tegyĂŒnk az olajba, Ă­gy nem hƱl le, Ă©s a samosĂĄk ropogĂłsak maradnak.

    Ne zsĂșfoljuk tele az edĂ©nyt, mert az lehƱti az olajat, Ă©s a samosĂĄk nem lesznek ropogĂłsak.

    8

    PapĂ­rtörlƑre szedjĂŒk, hogy a felesleges olajat felszĂ­vja. PĂĄr perc hƱlĂ©s utĂĄn frissen tĂĄlaljuk – melegen a legfinomabb.

    Tálalhatjuk joghurtos mártogatóssal vagy csípƑs szósszal is.