Feta sajtos calzone aranybarnára sütve

Feta Sajtos Calzone

A feta sajtos calzone egy mediterrán ihletésű változata a klasszikus olasz töltött pizzának. A feta sós, krémes íze tökéletesen harmonizál a paradicsom frissességével és az olívabogyó karakteres aromájával, míg a mozzarella és parmezán sajtok tovább gazdagítják az ízeket. Ez a calzone ideális választás egy könnyed, de ízletes vacsorához vagy egy baráti összejövetelre, ahol garantáltan elvarázsolja a görög és olasz konyha kedvelőit.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
200 g Feta sajt
150 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
100 g Paradicsom
50 g Fekete olívabogyó
1 tk. Friss bazsalikom
1 tk. Oregánó
2 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.

    A víz legyen langyos, ne forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. A keléshez ideális hőmérséklet 25-30°C.

    3

    Amíg a tészta kel, aprítsd fel a paradicsomot és a fekete olívabogyót, majd reszeld le a mozzarellát és a parmezánt.

    A hozzávalókat előre készítsd el, hogy a tészta kelése alatt ne kelljen ezzel foglalkoznod.

    4

    Morzsold össze a feta sajtot, majd keverd össze a reszelt sajtokkal, a paradicsommal, az olívabogyóval, az oregánóval és a friss bazsalikommal.

    A feta sajtot óvatosan morzsold össze, hogy ne legyen túl pépes. A friss bazsalikomot közvetlenül felhasználás előtt aprítsd fel.

    5

    A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. A kör alak lehetővé teszi a calzone formázását.

    6

    A tészta egyik felére kanalazz a fetás töltelékből, majd hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert sütés közben kifolyhat. A széleket alaposan nyomkodd le villával, hogy biztosan zárva maradjon.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.

    A sütő előmelegítése biztosítja az egyenletes sülést. A tojás szép, fényes színt ad a calzone-nak.

    8

    Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért figyelj a calzone-ra, és vedd ki, ha már aranybarna.

    9

    Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.

    A várakozás segít a tölteléknek kissé megszilárdulni, így könnyebb lesz szeletelni.