Fish pie édesburgonyával tálalva, aranybarna pürével a tetején

Fish pie édesburgonyával

A Fish pie, más néven halas pite, egy hagyományos brit étel, amely édesburgonyával egy igazán gazdag és ínycsiklandó ételt alkot. A halas pite a 19. századi Angliában vált népszerűvé, amikor a halas ételek elterjedtek a középosztály körében. Az édesburgonya püré édes és krémes textúrája tökéletesen illik a halas töltelékhez, ami kiemeli az étel ízét. Tökéletes választás egy hideg téli estén, amikor valami tartalmas és finom ételre van szükség. Ha szeretnél még gazdagabb ízt, próbáld ki egy kis dijoni mustárral, amit a mártásba is belekeverhetsz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Édesburgonya
600 g Hal (pl. tőkehal, lazac)
300 ml Tej
100 g Tejföl
50 g Vaj
40 g Liszt
1 db Tojás
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Petrezselyem
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat először tisztítsd meg, ha szükséges, filézd le. Ha friss halat használsz, sózd és borsozd meg. Főzd a halat egy kis vízben, amíg teljesen átfőtt, majd szedd darabokra.

    Használj friss halat, ha lehetséges, hogy intenzívebb ízt kapj. A fagyasztott hal is megfelelő, de mindig jól olvaszd fel és szűrd le róla a felesleges vizet!

    2

    Az édesburgonyát hámozd meg, majd vágd fel kisebb darabokra. Főzd őket sós vízben, amíg megpuhulnak. Amikor kész, törd össze őket püré állagúra.

    Az édesburgonya püréhez adj egy kis sót és egy kanál vajat, hogy krémesebb legyen. Ha túl sűrűnek találod, kevés tejet is adhatsz hozzá.

    3

    Készíts egy fehér mártást: egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, add hozzá a fokhagymát, és pirítsd egy-két percig. Szórd bele a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd, amíg enyhén aranyszínű lesz. Ezután fokozatosan add hozzá a tejet, és keverd addig, amíg sima mártás nem lesz.

    A lisztet mindig lassan adagold a vajhoz, hogy ne csomósodjon össze. A mártásnak sűrűnek kell lennie, de ne legyen túlságosan sűrű!

    4

    Ha a mártás elkészült, add hozzá a tejfölt, a főtt hal darabokat, és a petrezselymet. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd alaposan keverd össze.

    A petrezselyem frissebb ízt ad a halas tölteléknek, de használhatsz más friss fűszernövényeket is, például kaprot.

    5

    A halas tölteléket helyezd egy sütőformába, és kanalazd rá az édesburgonya pürét. Egyenletesen simítsd el a tetejét, majd díszítsd egy felvert tojással.

    A tojás kenése segít abban, hogy a püré szép aranybarna színt kapjon a sütés során.

    6

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 25-30 percig, amíg a teteje szépen megpirul, és a püré kissé megemelkedik.

    Ha gyorsabban pirulna a teteje, takard le alufóliával a sütés utolsó 10 percében, hogy a belső részek is megfelelően átsüljenek.