A barna cukrot egy kis lábasban, közepes lángon olvaszd fel, amíg karamellizálódik és aranybarnára válik. Öntsd a karamellt egy hőálló tálba, hogy egyenletesen bevonja az alját.
A karamellizálásnál figyelj, hogy ne égessen meg, mert keserűvé válik. Ne keverd, csak hagyd, hogy a cukor olvadjon.
Egy másik lábasban melegítsd fel a tejet, fahéjat és a vanília kivonatot, de ne forrald. Keverd el, hogy a fűszerek íze jól átjárja a tejet.
Ha intenzívebb fahéjas ízt szeretnél, használhatsz fahéj rudat is, amit a tejhez adsz, majd szűrd le a végén.
A tojásokat verd fel a cukorral, amíg világos és habos nem lesz. Lassan öntsd hozzá a meleg tejet a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett, hogy elkerüld a tojások kicsapódását.
A tojások lassú temperálása segít, hogy ne főjön meg a tojás, hanem sima, krémes állagú maradjon.
Az elkészült keveréket szűrd át, hogy eltávolítsd a fűszereket és esetleges tojásdarabokat. Öntsd a keveréket a karamellizált cukorral bevont tálba.
A szűrés segít abban, hogy a flan teljesen sima legyen, és ne legyen benne semmi darabos textúra.
A flan tálakat tegyük egy nagyobb sütőedénybe, és öntsünk annyi vizet a formák köré, hogy félig ellepje őket. Süssük előmelegített sütőben 160 °C-on 45-50 percig, amíg a flan megszilárdul.
A vízfürdő segít abban, hogy a flan egyenletesen sül, és ne repedjen meg a teteje.
Miután elkészült, hagyd hűlni a flant, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára, hogy jól lehűljön és megszilárduljon.
Ha gyorsabban szeretnéd hűteni, teheted fagyasztóba is egy rövid ideig, de mindenképp hagyd, hogy teljesen kihűljön.
Tálalás előtt fordítsd ki a flant a formából, és szórd meg egy kis fahéjjal.
A fahéj extra ízt ad a flannak, és szép díszítésként is jól mutat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.