Flan fahéjjal tálalva, egy szép tányéron

Flan fahéjjal

A flan, amely egy tradicionális indiai és latin-amerikai desszert, a világ számos konyhájában megtalálható. Eredetileg karamellizált cukros, vaníliás édesség, amelynek krémes állagát a tojás és a tej adja. A fahéj hozzáadása egy különleges ízvilágot csempész az ételbe, és igazán egyedivé teszi a klasszikus receptet. Ezt az ételt ünnepi alkalmakkor, de akár egy hétköznapi étkezés végén is érdemes kipróbálni.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 5 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Tej
150 g Cukor
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Fahéj
4 db Tojás
100 ml Víz
50 g Barna cukor (karamellizáláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A barna cukrot egy kis lábasban, közepes lángon olvaszd fel, amíg karamellizálódik és aranybarnára válik. Öntsd a karamellt egy hőálló tálba, hogy egyenletesen bevonja az alját.

    A karamellizálásnál figyelj, hogy ne égessen meg, mert keserűvé válik. Ne keverd, csak hagyd, hogy a cukor olvadjon.

    2

    Egy másik lábasban melegítsd fel a tejet, fahéjat és a vanília kivonatot, de ne forrald. Keverd el, hogy a fűszerek íze jól átjárja a tejet.

    Ha intenzívebb fahéjas ízt szeretnél, használhatsz fahéj rudat is, amit a tejhez adsz, majd szűrd le a végén.

    3

    A tojásokat verd fel a cukorral, amíg világos és habos nem lesz. Lassan öntsd hozzá a meleg tejet a tojásos keverékhez, folyamatos keverés mellett, hogy elkerüld a tojások kicsapódását.

    A tojások lassú temperálása segít, hogy ne főjön meg a tojás, hanem sima, krémes állagú maradjon.

    4

    Az elkészült keveréket szűrd át, hogy eltávolítsd a fűszereket és esetleges tojásdarabokat. Öntsd a keveréket a karamellizált cukorral bevont tálba.

    A szűrés segít abban, hogy a flan teljesen sima legyen, és ne legyen benne semmi darabos textúra.

    5

    A flan tálakat tegyük egy nagyobb sütőedénybe, és öntsünk annyi vizet a formák köré, hogy félig ellepje őket. Süssük előmelegített sütőben 160 °C-on 45-50 percig, amíg a flan megszilárdul.

    A vízfürdő segít abban, hogy a flan egyenletesen sül, és ne repedjen meg a teteje.

    6

    Miután elkészült, hagyd hűlni a flant, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára, hogy jól lehűljön és megszilárduljon.

    Ha gyorsabban szeretnéd hűteni, teheted fagyasztóba is egy rövid ideig, de mindenképp hagyd, hogy teljesen kihűljön.

    7

    Tálalás előtt fordítsd ki a flant a formából, és szórd meg egy kis fahéjjal.

    A fahéj extra ízt ad a flannak, és szép díszítésként is jól mutat.