A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.
Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.
A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a működését. Ezért érdemes a liszthez adni a sóval elkeverve.
Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.
A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A letakaráshoz használhatsz konyharuhát vagy folpackot.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.
A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le sütés közben. A tésztát kézzel is elnyomkodhatod a tepsiben.
Az articsókákat tisztítsd meg: távolítsd el a külső leveleket és a szőrös belső részt, majd szeleteld fel. Grillezd meg őket egy serpenyőben egy kevés olívaolajon, amíg aranybarna színűek nem lesznek (kb. 4-5 perc).
Az articsókát könnyebb tisztítani, ha előtte citromos vízbe áztatod pár percig, így nem barnul meg olyan gyorsan.
A tésztára helyezd el a grillezett articsókaszeleteket, majd szórd meg a parmezán sajt reszelékkel. Szórj rá friss rozmaringot.
A feltéteket ízlés szerint variálhatod. Használhatsz más zöldségeket, sajtokat vagy fűszernövényeket is.
Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.
A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a focacciát, és ha túl gyorsan barnulna a teteje, takard le alufóliával.
Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.
Érdemes rácsra tenni hűlni, hogy az alja is szellőzzön, és ne ázzon el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.