Focaccia grillezett articsókával és parmezánnal tálalva

Focaccia grillezett articsókával és parmezánnal

A focaccia egy klasszikus olasz pékáru, amelyet a mediterrán konyha szerves részét képezi. A grillezett articsóka és parmezán kombinációja friss és különleges ízeket ad a tésztának. A focaccia grillezett articsókával és parmezánnal tökéletes választás egy könnyű étkezéshez vagy köretként. Az articsóka egy különleges zöldség, amely a mediterrán konyha egyik alapanyaga, és itt egy igazán ínycsiklandó formában jelenik meg.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
230 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
30 ml Oliváraj
1 tk.
1 tk. Cukor
2 db Friss articsóka
50 g Parmezán sajt
1 ág Friss rozmaring

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, majd készíts egy kis mélyedést a közepére. Morzsold bele az élesztőt és add hozzá a cukrot. Öntsd rá a langyos vizet és hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.

    2

    Miután az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és a sót. Keverd el, majd gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz.

    A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a működését. Ezért érdemes a liszthez adni a sóval elkeverve.

    3

    Formálj a tésztából egy gömböt, tedd vissza a tálba, és letakarva hagyd pihenni egy meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le. A letakaráshoz használhatsz konyharuhát vagy folpackot.

    4

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki 2-3 cm vastagságúra. Tedd egy olívaolajjal kikent tepsibe.

    A tepsit alaposan kend ki olívaolajjal, hogy a focaccia ne ragadjon le sütés közben. A tésztát kézzel is elnyomkodhatod a tepsiben.

    5

    Az articsókákat tisztítsd meg: távolítsd el a külső leveleket és a szőrös belső részt, majd szeleteld fel. Grillezd meg őket egy serpenyőben egy kevés olívaolajon, amíg aranybarna színűek nem lesznek (kb. 4-5 perc).

    Az articsókát könnyebb tisztítani, ha előtte citromos vízbe áztatod pár percig, így nem barnul meg olyan gyorsan.

    6

    A tésztára helyezd el a grillezett articsókaszeleteket, majd szórd meg a parmezán sajt reszelékkel. Szórj rá friss rozmaringot.

    A feltéteket ízlés szerint variálhatod. Használhatsz más zöldségeket, sajtokat vagy fűszernövényeket is.

    7

    Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a focacciát, és ha túl gyorsan barnulna a teteje, takard le alufóliával.

    8

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    Érdemes rácsra tenni hűlni, hogy az alja is szellőzzön, és ne ázzon el.