Fokhagymås-bazsalikomos brokkolikrémleves tålalva

Fokhagymås-bazsalikomos brokkolikrémleves

A brokkolilevesek törtĂ©nete az egĂ©szsĂ©ges tĂĄplĂĄlkozĂĄs elƑretörĂ©sĂ©vel pĂĄrhuzamosan lett nĂ©pszerƱ, kĂŒlönösen a 20. szĂĄzad vĂ©gĂ©n. A bazsalikomot a mediterrĂĄn konyha ihlette, mĂ­g a fokhagyma karakteres Ă­ze a klasszikus magyar alapokhoz kapcsolĂłdik. A kĂ©t fƱszer egyĂŒtt harmonikus egyensĂșlyt teremt, amely a brokkoli zöldessĂ©gĂ©t kivĂĄlĂłan kiegĂ©szĂ­ti. Ahogy a fokhagyma illata elterjed a konyhĂĄban, Ă©s a friss bazsalikom keveredik a forrĂł levesgƑzzel, azonnal Ă©tvĂĄgyat csinĂĄl. Tipp: tĂĄlalĂĄs elƑtt egy kevĂ©s citromlĂ© is frissĂ­ti Ă©s Ă©lĂ©nkĂ­ti a leves Ă­zĂ©t – Ă­gy mĂ©g jobban kiemeli a zöldsĂ©gek termĂ©szetes zamatĂĄt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Brokkoli
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. Friss bazsalikomlevĂ©l
⭕ 30 g Vaj
⭕ 750 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 150 ml FƑzƑtejszín
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A brokkolit szedd rózsåira, alaposan mosd meg. A vöröshagymåt és fokhagymåt håmozd meg és aprítsd fel. A friss bazsalikomot öblítsd le hideg vízzel, és aprítsd finomra.

    A brokkoli szåråt is felhasznålhatod a leveshez, csak håmozd meg és vågd apróra.

    2

    Egy közepes låbasban olvaszd fel a vajat. Dinszteld meg rajta a vöröshagymåt 3-4 percig, majd add hozzå a fokhagymåt is, és pirítsd tovåbbi 1 percig, vigyåzva, hogy ne égjen meg.

    A hagymåt alacsony långon dinszteld, hogy ne égjen meg és ne keseredjen meg.

    3

    Add hozzĂĄ a brokkolit, keverd össze a hagymĂĄs alappal, majd öntsd fel az alaplĂ©vel. Forrald fel, majd fƑzd 10-12 percig, amĂ­g a brokkoli megpuhul, de ne fƑzd tĂșl, hogy megƑrizze szĂ©p szĂ­nĂ©t.

    A brokkoli fƑzĂ©si ideje fĂŒgg a rĂłzsĂĄk mĂ©retĂ©tƑl. Érdemes villĂĄval ellenƑrizni, hogy megpuhult-e.

    4

    Vedd le a lĂĄbast a tƱzrƑl, Ă©s botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd simĂĄra. Tipp: ha igazĂĄn selymes ĂĄllagot szeretnĂ©l, szƱrd ĂĄt egy finom szƱrƑn.

    A pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©snĂ©l figyelj, hogy ne fröccsenjen ki a forrĂł leves. Ha nincs botmixer, hasznĂĄlhatsz turmixgĂ©pet is, de hagyd kicsit hƱlni a levest, mielƑtt beleteszed.

    5

    Add hozzĂĄ a fƑzƑtejszĂ­nt, aprĂ­tott bazsalikomot, sĂłt Ă©s borsot, majd keverd össze. MelegĂ­tsd vissza, de ne forrald fel, hogy megmaradjon a bazsalikom aromĂĄja.

    A tejszĂ­ntƑl a leves krĂ©mesebb lesz. Ha laktĂłzmentes verziĂłt szeretnĂ©l, hasznĂĄlj növĂ©nyi tejszĂ­nt.

    6

    TĂĄlalĂĄskor dĂ­szĂ­tsd tejszĂ­ncsĂ­kkal Ă©s egy kevĂ©s friss bazsalikommal. Tipp: pirĂ­tott napraforgĂłmag vagy sajtos pirĂ­tĂłs remekĂŒl illik mellĂ©.

    A leves mellé kínålhatsz pirított kenyérkockåkat vagy egy kanål tejfölt is.