Fokhagymás édesburgonya sütve, ropogós külsővel és fűszerekkel

Fokhagymás édesburgonya

Az édesburgonya az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb köret, amelyet szerte a világon fogyasztanak. Bár eredetileg Dél-Amerikából származik, mára számos ország konyhájában megtalálható. Az édesburgonya gazdag rostokban, vitaminokban és antioxidánsokban, így nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A fokhagymás változat különösen népszerű, mivel a sült fokhagyma édeskés aromája tökéletesen kiegészíti az édesburgonya természetes édességét. A sütés során a külső ropogós réteg kialakul, miközben a belseje krémesen lágy marad. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint egy adag forró, fűszeres fokhagymás édesburgonya, amely minden falattal felmelegíti a lelket.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Édesburgonya
3 gerezd Fokhagyma
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Rozmaring
0.5 tk. Paprika

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az édesburgonyát alaposan mosd meg, majd hámozd meg. Vágd fel egyenlő méretű hasábokra vagy kockákra, hogy egyenletesen süljenek.

    Ha nem szereted a héját, hámozd meg, de a héjával együtt is finom és tápláló.

    2

    A fokhagymagerezdeket hámozd meg, és aprítsd finomra, vagy reszeld le.

    A reszelt fokhagyma intenzívebb ízt ad.

    3

    Egy nagy tálban keverd össze az olívaolajat, a fokhagymát, a sót, a borsot, a rozmaringot és a paprikát.

    Kísérletezz bátran más fűszerekkel is, például füstölt paprikával vagy chilipehellyel.

    4

    Forgasd bele az édesburgonya darabokat az olajos-fűszeres keverékbe, hogy minden oldalukat bevonja.

    Győződj meg róla, hogy minden darab egyenletesen be van vonva a fűszeres olajjal.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd az édesburgonyákat egy rétegben.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy az édesburgonya leragadjon a tepsire.

    6

    Süsd az édesburgonyát körülbelül 25-30 percig, amíg kívül ropogós, belül puha nem lesz. Félidőben forgasd át őket, hogy minden oldaluk egyenletesen piruljon.

    Ha szeretnéd, a sütés utolsó 5 percében kapcsold be a grill funkciót, hogy még ropogósabb legyen.

    7

    Vedd ki a sütőből, és hagyd pár percig pihenni, majd tálald frissen, például egy finom mártogatóssal vagy salátával.

    A pihentetés segít, hogy a burgonya ne legyen túl forró, és az ízek jobban összeérjenek. A mártogatóshoz használhatsz fokhagymás majonézt, joghurtot vagy avokádókrémet.