Fokhagymás lime balzsamecetszósz tálalva

Fokhagymás lime balzsamecetszósz

A fokhagymás lime balzsamecetszósz a mediterrán konyha frissítő és ízgazdag darabja, amely tökéletes kiegészítője lehet salátáknak, grillezett zöldségeknek vagy húsételeknek. A lime savanykás frissessége, a balzsamecet édeskés karaktere és a fokhagyma intenzív íze egy harmonikus, üde szószt eredményez. Ahogy az olívaolaj keveredik a lime levével és a balzsamecettel, a fokhagyma és a dijoni mustár adja meg a szósz karakteres mélységét. Ez a mártás nemcsak egyszerűen elkészíthető, de rendkívül sokoldalúan felhasználható is. A tökéletes öntet titka az alapanyagok minőségében és az ízek egyensúlyában rejlik. Ha savanykásabb ízvilágot szeretnél, növeld a lime vagy balzsamecet mennyiségét, míg ha krémesebb állagra vágysz, adj hozzá több olívaolajat. Ez az öntet akár több napig is eltartható a hűtőben, így bármikor előveheted, hogy feldobd az ételeidet.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 0 perc
Teljes 10 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
3 ek. Friss lime lé
2 ek. Balzsamecet
3 gerezd Fokhagyma
4 ek. Olívaolaj
1 ek. Méz
1 tk. Dijoni mustár
1 csipet
1 csipet Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymagerezdeket hámozd meg, és reszeld finomra vagy zúzd össze fokhagymanyomóval.

    Ha nincs fokhagymanyomód, reszeld le a fokhagymát egy nagyon finom reszelőn, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.

    2

    Egy közepes tálban keverd össze a lime levet, balzsamecetet, mézet és dijoni mustárt.

    A méz helyett használhatsz más édesítőszert is, például juharszirupot vagy agavé szirupot.

    3

    Add hozzá a reszelt fokhagymát, majd fokozatosan csorgasd hozzá az olívaolajat, miközben folyamatosan kevered, hogy krémes emulziót kapj.

    Az olívaolajat lassan, vékony sugárban csorgasd, miközben folyamatosan, erőteljesen kevered egy habverővel, hogy az emulzió stabil legyen.

    4

    Ízesítsd sóval és borssal, majd hagyd pihenni 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A pihentetés alatt az ízek jobban összeérnek, és a szósz harmonikusabb lesz.

    5

    Tálald friss salátákhoz, grillezett zöldségekhez vagy húsételek mellé. Hűtőben tárolva 3-4 napig eltartható.

    Tálalás előtt rázd fel a szószt, mert a hozzávalók leülepedhetnek.