Fokhagymás perec frissen sütve

Fokhagymás perec

A fokhagymás perec a klasszikus bajor péksütemény egyik ízesített változata, amely a magyar ízvilágot is tükrözi. A fokhagyma intenzív illata és íze fantasztikusan illik a kívül ropogós, belül puha perectésztához. A szódabikarbónás fürdő és a fokhagymás vaj együtt különleges, fényes, ízes héjat hoz létre. Ez a perec ideális sörkorcsolya, vendégváró vagy uzsonna – melegen és frissen a legfinomabb. Kiváló választás minden fokhagymarajongónak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 38 perc
1750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
7 g Szárított élesztő
1 ek. Cukor
2 tk.
250 ml Langyos víz
50 g Olvasztott vaj
3 gerezd Fokhagyma
3 ek. Étkezési szódabikarbóna

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, élesztőt, cukrot és sót keverd össze egy nagy tálban. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd alaposan dolgozd össze, amíg tésztává áll össze.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos víz ideális a keléshez.

    2

    Gyúrd a tésztát kézzel vagy géppel 8-10 percig, míg sima és rugalmas lesz. Fedd le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl kemény a tészta, adj hozzá egy kevés vizet. Ha túl lágy, adj hozzá egy kevés lisztet. A keléshez tedd meleg helyre a tésztát.

    3

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre. Formázz belőlük hosszú rudakat, majd alakítsd őket klasszikus perec formává.

    A rudakat egyenletesen sodord, hogy a perecek egyformák legyenek. A perec formázásához nézz videókat, ha bizonytalan vagy.

    4

    Egy nagy lábasban forralj 1 liter vizet, húzd le a tűzről, és óvatosan keverd bele a szódabikarbónát (habzik!).

    A szódabikarbóna adja a perecek jellegzetes ízét és színét. Óvatosan keverd bele, mert habzik!

    5

    Mártsd a pereceket egyenként a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A szódabikarbónás vízbe mártás előtt a pereceket hűtsd le a hűtőben 15 percre, így könnyebben kezelhetőek lesznek.

    6

    A fokhagymagerezdeket zúzd össze, keverd el egy kevés olvasztott vajjal, és kend meg vele a perecek tetejét. Ez biztosítja az intenzív fokhagymás ízt és a fényes felületet is.

    A fokhagymás vajhoz adhatsz egy kevés friss petrezselymet is.

    7

    Süsd a pereceket 200°C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig, míg szép aranybarna színt kapnak. Tálald frissen, melegen.

    A sütőt előmelegítsd, mielőtt beteszed a pereceket. A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, ezért figyelj rá oda.