A lisztet, élesztőt, cukrot és sót keverd össze egy nagy tálban. Add hozzá a langyos vizet és az olvasztott vajat, majd alaposan dolgozd össze, amíg tésztává áll össze.
A víz ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A langyos víz ideális a keléshez.
Gyúrd a tésztát kézzel vagy géppel 8-10 percig, míg sima és rugalmas lesz. Fedd le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ha túl kemény a tészta, adj hozzá egy kevés vizet. Ha túl lágy, adj hozzá egy kevés lisztet. A keléshez tedd meleg helyre a tésztát.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre. Formázz belőlük hosszú rudakat, majd alakítsd őket klasszikus perec formává.
A rudakat egyenletesen sodord, hogy a perecek egyformák legyenek. A perec formázásához nézz videókat, ha bizonytalan vagy.
Egy nagy lábasban forralj 1 liter vizet, húzd le a tűzről, és óvatosan keverd bele a szódabikarbónát (habzik!).
A szódabikarbóna adja a perecek jellegzetes ízét és színét. Óvatosan keverd bele, mert habzik!
Mártsd a pereceket egyenként a szódabikarbónás vízbe 30 másodpercre, majd tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A szódabikarbónás vízbe mártás előtt a pereceket hűtsd le a hűtőben 15 percre, így könnyebben kezelhetőek lesznek.
A fokhagymagerezdeket zúzd össze, keverd el egy kevés olvasztott vajjal, és kend meg vele a perecek tetejét. Ez biztosítja az intenzív fokhagymás ízt és a fényes felületet is.
A fokhagymás vajhoz adhatsz egy kevés friss petrezselymet is.
Süsd a pereceket 200°C-ra előmelegített sütőben 15-18 percig, míg szép aranybarna színt kapnak. Tálald frissen, melegen.
A sütőt előmelegítsd, mielőtt beteszed a pereceket. A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, ezért figyelj rá oda.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.