Fokhagymás rizs tálalva friss petrezselyemmel

Fokhagymás rizs

A fokhagymás rizs egy klasszikus, egyszerűen elkészíthető köret, amelyet a világ számos konyhájában megtalálhatunk. Az enyhén pirított fokhagyma gazdag, illatos aromát ad a rizsnek, amely tökéletesen kiegészíti a különböző húsos és vegetáriánus ételeket. Az alaprecept könnyen variálható különféle fűszerekkel vagy friss zöldfűszerekkel. Ha egy gyorsan elkészíthető, mégis ízletes köretet keresel, a fokhagymás rizs tökéletes választás!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Hosszúszemű rizs (pl. basmati, jázmin)
600 ml Víz vagy alaplé
4 gerezd Fokhagyma
2 ek. Vaj vagy olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 csokor Petrezselyem vagy koriander (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át hideg vízben többször, majd csepegtesd le.

    A rizs átmosása eltávolítja a felesleges keményítőt, így a rizs főzés után pergőbb lesz.

    2

    A fokhagymát tisztítsd meg és vágd vékony szeletekre vagy aprítsd fel.

    A vékonyra szeletelt fokhagyma jobban átjárja az olajat, és intenzívebb ízt ad a rizsnek.

    3

    Egy nagy serpenyőben vagy lábasban olvaszd fel a vajat vagy hevítsd fel az olívaolajat.

    A vaj gazdagabb ízt ad, de az olívaolaj is tökéletes választás, ha egészségesebb alternatívát keresel.

    4

    Add hozzá a fokhagymát, és alacsony hőfokon pirítsd, amíg aranybarnára nem sül. Vigyázz, hogy ne égjen meg, mert keserű lehet!

    A fokhagyma könnyen megég, ezért figyelj rá oda, és folyamatosan kevergesd. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.

    5

    Öntsd hozzá a rizst, és keverd össze, hogy minden szem bevonódjon az ízesített zsiradékkal.

    Ez a lépés fontos, mert a zsiradék segít a rizsnek egyenletesen főni és megakadályozza, hogy összeragadjon.

    6

    Öntsd fel vízzel vagy alaplével, majd adj hozzá sót és borsot.

    Az alaplé gazdagabb ízt ad a rizsnek, de a víz is tökéletesen megfelel. A só és bors mennyiségét ízlés szerint állítsd be.

    7

    Forrald fel, majd csökkentsd a hőfokot, és fedd le. Párold alacsony lángon 15 percig, amíg a rizs felszívja az összes folyadékot.

    Fontos, hogy alacsony lángon párold a rizst, különben leéghet. Ne emeld fel a fedőt főzés közben, mert a gőz távozik, és a rizs nem fog megfelelően megfőni.

    8

    Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt további 5 percig pihenni.

    Ez a pihentetés segít a rizsnek, hogy még puhább és pergőbb legyen.

    9

    Villával lazítsd fel a rizst, majd ha szeretnéd, szórd meg friss aprított petrezselyemmel vagy korianderrel.

    A villával óvatosan lazítsd fel a rizst, hogy ne törd össze a szemeket.

    10

    Tálald melegen köretként húsok, zöldségek vagy szószos ételek mellé.

    A fokhagymás rizs remekül passzol ázsiai ételekhez is.