A rizst alaposan mosd át hideg vízben többször, majd csepegtesd le.
A rizs átmosása eltávolítja a felesleges keményítőt, így a rizs főzés után pergőbb lesz.
A fokhagymát tisztítsd meg és vágd vékony szeletekre vagy aprítsd fel.
A vékonyra szeletelt fokhagyma jobban átjárja az olajat, és intenzívebb ízt ad a rizsnek.
Egy nagy serpenyőben vagy lábasban olvaszd fel a vajat vagy hevítsd fel az olívaolajat.
A vaj gazdagabb ízt ad, de az olívaolaj is tökéletes választás, ha egészségesebb alternatívát keresel.
Add hozzá a fokhagymát, és alacsony hőfokon pirítsd, amíg aranybarnára nem sül. Vigyázz, hogy ne égjen meg, mert keserű lehet!
A fokhagyma könnyen megég, ezért figyelj rá oda, és folyamatosan kevergesd. Ha túl gyorsan barnul, vedd lejjebb a hőfokot.
Öntsd hozzá a rizst, és keverd össze, hogy minden szem bevonódjon az ízesített zsiradékkal.
Ez a lépés fontos, mert a zsiradék segít a rizsnek egyenletesen főni és megakadályozza, hogy összeragadjon.
Öntsd fel vízzel vagy alaplével, majd adj hozzá sót és borsot.
Az alaplé gazdagabb ízt ad a rizsnek, de a víz is tökéletesen megfelel. A só és bors mennyiségét ízlés szerint állítsd be.
Forrald fel, majd csökkentsd a hőfokot, és fedd le. Párold alacsony lángon 15 percig, amíg a rizs felszívja az összes folyadékot.
Fontos, hogy alacsony lángon párold a rizst, különben leéghet. Ne emeld fel a fedőt főzés közben, mert a gőz távozik, és a rizs nem fog megfelelően megfőni.
Kapcsold le a hőt, és hagyd a rizst fedő alatt további 5 percig pihenni.
Ez a pihentetés segít a rizsnek, hogy még puhább és pergőbb legyen.
Villával lazítsd fel a rizst, majd ha szeretnéd, szórd meg friss aprított petrezselyemmel vagy korianderrel.
A villával óvatosan lazítsd fel a rizst, hogy ne törd össze a szemeket.
Tálald melegen köretként húsok, zöldségek vagy szószos ételek mellé.
A fokhagymás rizs remekül passzol ázsiai ételekhez is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.