Fokhagymás rozmaringos lime mártás tálalva

Fokhagymás rozmaringos lime mártás

A citrusos mártások mindig is népszerűek voltak a frissességük és üdítő ízviláguk miatt. Ez a fokhagymás rozmaringos lime mártás az édes, savanykás és fűszeres ízek tökéletes egyensúlyát hozza létre. A lime frissessége, a fokhagyma intenzitása és a rozmaring aromája teszi ezt a szószt igazán különlegessé. Ahogy a fokhagyma és rozmaring pirul az olívaolajban, a citrusos lime illata betölti a konyhát, miközben a méz édessége és a rizsecet savanyúsága izgalmas ízkombinációt teremt. Ez a mártás tökéletes kiegészítő grillezett húsokhoz, salátákhoz vagy akár halakhoz. A tökéletes mártás titka az alapanyagok frissességében és az ízek egyensúlyában rejlik. Ha intenzívebb ízvilágra vágysz, adj hozzá több rozmaringot, vagy ha enyhébb változatot szeretnél, csökkentsd a fokhagyma mennyiségét. A mártás akár napokig is eltartható a hűtőben, így bármikor előveheted egy gyors, frissítő ízélményért.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 15 perc
130 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
50 ml Friss lime lé
3 gerezd Fokhagyma
1 ág Friss rozmaring
3 ek. Olívaolaj
1 ek. Méz
1 ek. Rizsecet
1 csipet
1 csipet Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymagerezdeket hámozd meg és reszeld finomra. A rozmaring leveleit vágd le az ágról és aprítsd finomra.

    A rozmaringot vágd nagyon apróra, mert a nagyobb darabok kellemetlenek lehetnek a mártásban.

    2

    Egy kis serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a reszelt fokhagymát és az apróra vágott rozmaringot, majd pirítsd 1-2 percig, amíg illatos nem lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz. Folyamatosan kevergesd.

    3

    Öntsd hozzá a friss lime levet, a mézet és a rizsecetet. Keverd alaposan össze, és hagyd 3-4 percig lassú tűzön főni, amíg kissé besűrűsödik.

    A lime levét frissen facsard, mert úgy a legfinomabb. A bolti lime lé nem adja ugyanazt az ízt.

    4

    Ízesítsd sóval és borssal, majd vedd le a tűzről. Ha simább állagot szeretnél, turmixold át botmixerrel.

    A botmixer használata opcionális, csak akkor szükséges, ha nem szereted a rozmaring darabokat a mártásban.

    5

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald grillezett húsokhoz, halakhoz vagy saláták mellé. Hűtőben tárolva akár egy hétig is eltartható.

    Tálalás előtt kóstold meg a mártást, és ha szükséges, adj hozzá még lime levet, mézet, sót vagy borsot az ízlésednek megfelelően.