Provence-i paradicsomszósz tálalva friss tésztával

Francia provence-i paradicsomszósz

A provence-i paradicsomszósz a dél-franciaországi konyha egyik gyöngyszeme, amely a régió friss és aromás alapanyagaiból készül. A bazsalikom, kakukkfű és rozmaring harmonikus kombinációja tökéletesen kiegészíti a paradicsom természetes édességét. Ezt a szószt gyakran használják tészták, grillezett zöldségek és húsok kísérőjeként. Ez a recept lehetőséget ad arra, hogy otthon is megízleld Provence autentikus ízvilágát.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Érett paradicsom
30 ml Olívaolaj
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss bazsalikom
5 g Friss kakukkfű
5 g Friss rozmaring
1 csipet
1 csipet Bors
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat hámozd meg, magozd ki, majd vágd apró darabokra.

    A paradicsomok könnyebb meghámozásához vágd be a héjukat kereszt alakban, majd dobd őket forró vízbe 30 másodpercre. Ezután könnyen lehúzhatod a héjukat.

    2

    Az olívaolajat melegítsd fel egy serpenyőben, és dinszteld meg az apróra vágott hagymát és fokhagymát.

    Dinszteléshez használd alacsony lángot, hogy a hagyma és a fokhagyma ne égjen meg, hanem szépen megpuhuljon és édes ízt adjon.

    3

    Add hozzá a paradicsomdarabokat, és főzd közepes lángon 10-15 percig.

    Főzés közben időnként keverd meg a paradicsomot, hogy ne ragadjon le az edény aljára.

    4

    Keverd bele a friss bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot, sót, borsot és cukrot.

    A friss fűszernövények intenzívebb ízt adnak a szósznak. Ha nincs friss, használhatsz szárítottat is, de abból kevesebb kell.

    5

    Főzd további 5-10 percig, amíg a szósz sűrűvé válik és az ízek összeérnek.

    Ha a szósz túl savanyú lenne, adj hozzá egy kevés cukrot, hogy kiegyensúlyozd az ízeket.

    6

    Tálald friss tésztával, grillezett zöldségekkel vagy húsokkal.

    A szószt tálalás előtt pihentesd egy kicsit, hogy az ízek jobban összeérjenek.