Frittata padlizsánnal és feta sajttal egy serpenyőben sütve, friss petrezselyemmel megszórva

Frittata padlizsánnal és feta sajttal

A padlizsános frittata a mediterrán régiók egyik különleges, mégis egyszerű tojásos étele. Történeti háttér: A frittata Itáliából ered, ahol már az ókori Rómában is készítettek tojásalapú egytálételeket. A padlizsán azonban a közel-keleti és észak-afrikai konyhákon keresztül került az olasz gasztronómiába, és tökéletesen illeszkedett ebbe a receptbe. Technikai tanács: A padlizsánt mindig előpirítjuk, így a kesernyés íze eltűnik, és gazdag, húsos textúrát kap. Érzelmi felvezetés: Ahogy a pirított padlizsán karamellizálódik és a feta sós krémessége beleolvad a tojásos alapba, a konyhát betölti a mediterrán nyár illata. Ez a recept ideális választás egy könnyed ebédhez vagy vacsorához, és tökéletes maradékhasznosító étel is. Ha szeretnéd fokozni az ízélményt, adj hozzá friss bazsalikomot vagy egy csipet szárított oregánót a tojáskeverékhez.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
1050 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Padlizsán
150 g Feta sajt
6 db Tojás
50 ml Tej
2 ek. Olívaolaj
0.5 tk.
0.25 tk. Bors
1 ek. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt mosd meg, vágd félkarikákra vagy kockákra. Egy nagyobb serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat, és pirítsd meg a padlizsánt kb. 6-8 perc alatt, amíg megpuhul és aranybarna lesz.

    Ha túl sok padlizsánt teszel egyszerre a serpenyőbe, inkább két adagban süsd, hogy szépen megpiruljon, ne csak párolódjon.

    2

    Eközben verd fel a tojásokat egy nagy tálban, majd add hozzá a tejet, sót és borsot. Keverd simára.

    A tejtől könnyedebb és szaftosabb lesz a frittata állaga – ne hagyd ki!

    3

    Keverd a sült padlizsánt a tojásos keverékhez, majd óvatosan forgasd bele a felkockázott feta sajtot úgy, hogy darabos maradjon.

    A fetát ne keverd túl intenzíven, mert elveszítheti a karakteres állagát és széteshet.

    4

    Egy sütőálló serpenyőt melegíts elő 1 evőkanál olívaolajjal. Öntsd bele a tojásos keveréket, és süsd 4-5 percig közepes lángon, míg az alja megszilárdul.

    Ne keverd már a serpenyőben, csak simítsd el a tetejét, hogy egyenletesen süljön meg.

    5

    Tedd az előmelegített, 180°C-os sütőbe és süsd további 10-12 percig, míg a teteje is megszilárdul és aranyszínű lesz.

    A sütési idő végén ellenőrizd egy villával: ha nem marad rajta nyers tojás, elkészült.

    6

    Vedd ki a frittatát, hagyd pár percig pihenni, majd szórd meg aprított petrezselyemmel. Melegen vagy szobahőmérsékleten is tálalható.

    Frissen a legfinomabb, de hidegen is remek, például uzsonnára vagy piknikre.