Fügés-diós torta tálalva

Fügés-diós torta

A fügés-diós torta a mediterrán desszertek egyik klasszikusa, amely a friss füge és a dió természetes gazdagságát hangsúlyozza. Ez a recept tökéletes választás azok számára, akik szeretnék egyensúlyba hozni a gyümölcsös és a diós ízvilágot. A puha piskóta alapot a füge édessége és a dió ropogóssága teszi igazán különlegessé. Az elkészítése egyszerű, de az eredmény lenyűgöző, így bármilyen ünnepi vagy hétköznapi alkalomra ideális.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Liszt
100 g Darált dió
200 g Friss füge
100 g Vaj
150 g Cukor
3 db Tojás
100 ml Tej
10 g Sütőpor
5 ml Vanília kivonat
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a torta leragadjon, és könnyebb legyen kivenni.

    2

    Mosd meg a fügéket, távolítsd el a szárukat, és szeleteld vékonyra.

    A fügéket érdemes közvetlenül a felhasználás előtt megmosni, hogy ne ázzanak el.

    3

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, darált diót és a sütőport.

    A diót pirítsd meg egy kicsit a sütőben, mielőtt ledarálnád, így intenzívebb lesz az íze.

    4

    Egy másik tálban verd habosra a vajat és a cukrot, majd add hozzá a tojásokat egyenként.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben habosítható legyen. A tojásokat egyesével add hozzá, és alaposan keverd el mindegyiket.

    5

    Add hozzá a vanília kivonatot és a tejet a nedves keverékhez, majd lassan forgasd bele a száraz hozzávalókat, hogy sima tésztát kapj.

    A száraz hozzávalókat óvatosan forgasd bele, hogy a tészta ne legyen túl kemény.

    6

    Öntsd a tésztát az előkészített formába, majd helyezd rá a fügészeleteket spirális mintában.

    A fügészeleteket szorosan helyezd egymás mellé, hogy szép mintát adjanak.

    7

    Süsd a tortát 35-40 percig, vagy amíg a közepébe szúrt tű tisztán ki nem jön.

    Ha a torta teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Hagyd a tortát a formában hűlni 10 percig, majd helyezd rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    A rácson hagyva a torta alja is szellőzik, így nem lesz vizes.

    9

    Tálalás előtt porcukorral szórd meg, és díszítsd friss fügével vagy diódarabokkal.

    A díszítéshez használhatsz karamellöntetet is.