FĂŒstölt BBQ malaccsĂŒlök ropogĂłs bƑrrel

FĂŒstölt BBQ malaccsĂŒlök

A csĂŒlök fĂŒstölĂ©se hagyomĂĄnyos eljĂĄrĂĄs, amely a hĂșs Ă­zĂ©nek Ă©s textĂșrĂĄjĂĄnak fokozĂĄsĂĄra szolgĂĄl. Az amerikai barbecue kultĂșrĂĄban a lassĂș sĂŒtĂ©sƱ sertĂ©scsĂŒlök egy klasszikus fogĂĄs, amelyet gyakran pĂĄcolnak Ă©s fĂŒstölnek, hogy mĂ©ly, karakteres Ă­zvilĂĄgot kapjanak. A megfelelƑ fĂŒstölĂ©si technika biztosĂ­tja, hogy a csĂŒlök kĂ­vĂŒl ropogĂłs, belĂŒl pedig szaftos maradjon. A BBQ mĂĄz enyhĂ©n Ă©deskĂ©s, fĂŒstös Ă­zt ad a hĂșsnak, amely tökĂ©letesen harmonizĂĄl a hagyomĂĄnyos köretekkel, pĂ©ldĂĄul pĂĄrolt kĂĄposztĂĄval Ă©s friss kenyĂ©rrel. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs grillezĂ©sekhez, csalĂĄdi vacsorĂĄkhoz vagy ĂŒnnepi alkalmakra.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 8 óra
Teljes 8 Ăłra 20 perc
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 2000 g MalaccsĂŒlök
⭕ 20 g Durva szemƱ sĂł
⭕ 10 g Frissen Ƒrölt fekete bors
⭕ 10 g Fokhagymapor
⭕ 5 g FĂŒstölt paprika
⭕ 30 g Barna cukor
⭕ 150 ml BBQ szósz
⭕ 50 ml Almaecet
⭕ 30 ml Olívaolaj
⭕ 500 g FaszĂ©n vagy fa a fĂŒstölĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A malaccsĂŒlköt hideg vĂ­zzel alaposan megmossuk, majd papĂ­rtörlƑvel leszĂĄrĂ­tjuk, hogy a fƱszerek jobban tapadjanak.

    Ha a csĂŒlökön szƑr talĂĄlhatĂł, azt Ă©rdemes eltĂĄvolĂ­tani pl. gĂĄzlĂĄnggal.

    2

    Egy tĂĄlban összekeverjĂŒk a sĂłt, borsot, fokhagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt Ă©s barna cukrot. Alaposan bedörzsöljĂŒk a csĂŒlköt ezzel a keverĂ©kkel.

    A fƱszereket alaposan nyomkodd bele a csĂŒlökbe, hogy minĂ©l jobban ĂĄtjĂĄrjĂĄk.

    3

    A bepĂĄcolt csĂŒlköt letakarva a hƱtƑben pihentetjĂŒk legalĂĄbb 4 ĂłrĂĄn ĂĄt, de a legjobb eredmĂ©ny Ă©rdekĂ©ben akĂĄr egy egĂ©sz Ă©jszakĂĄra is bent hagyhatjuk.

    MinĂ©l tovĂĄbb pĂĄcolĂłdik a csĂŒlök, annĂĄl Ă­zletesebb lesz.

    4

    A fĂŒstölƑt 110°C-ra elƑmelegĂ­tjĂŒk. A faszenet vagy fĂĄt egyenletesen elosztjuk a fĂŒstölƑben, hogy hosszĂș Ă©s egyenletes fĂŒstöt biztosĂ­tsunk.

    A csĂŒlök hosszĂș fĂŒstölĂ©st igĂ©nyel, ezĂ©rt figyelj a hƑmĂ©rsĂ©kletre Ă©s a fĂŒst mennyisĂ©gĂ©re.

    5

    A csĂŒlköt a fĂŒstölƑ rĂĄcsĂĄra helyezzĂŒk, majd lassĂș tƱzön fĂŒstöljĂŒk 6-8 ĂłrĂĄn keresztĂŒl. ÓrĂĄnkĂ©nt ecsettel vĂ©konyan megkenjĂŒk almaecettel, hogy segĂ­tse a bƑr ropogĂłssĂĄ vĂĄlĂĄsĂĄt.

    Az almaecet segĂ­t a bƑrnek ropogĂłsabbĂĄ vĂĄlni, de ne vidd tĂșlzĂĄsba, mert a hĂșs kiszĂĄradhat.

    6

    Amikor a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klet elĂ©ri a 90-95°C-ot, a csĂŒlköt BBQ szĂłsszal vĂ©konyan megkenjĂŒk, Ă©s tovĂĄbbi 30 percig sĂŒtjĂŒk, hogy a mĂĄz kissĂ© karamellizĂĄlĂłdjon.

    A BBQ szĂłsz Ă©des Ă©s fĂŒstös Ă­zt ad a csĂŒlöknek. Ügyelj rĂĄ, hogy ne Ă©gjen meg a mĂĄz.

    7

    A kĂ©sz csĂŒlköt levesszĂŒk a fĂŒstölƑrƑl, Ă©s alufĂłliĂĄba csomagolva 20 percig pihentetjĂŒk, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a hĂșs omlĂłsabb legyen.

    8

    A csĂŒlköt szeletekre vĂĄgjuk vagy egyben tĂĄlaljuk friss kenyĂ©rrel, pĂĄrolt kĂĄposztĂĄval Ă©s mustĂĄrral. Extra BBQ szĂłszt is kĂ­nĂĄlhatunk mellĂ©.

    A fĂŒstölt malaccsĂŒlök igazi lakoma, kĂ­nĂĄlj mellĂ© bƑsĂ©gesen köretet Ă©s szĂłszokat.