Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej langyos legyen, kb. 30-35 fokos. Ha túl forró, az elpusztítja az élesztőt.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vaj legyen hideg, de ne fagyos, hogy könnyen morzsolható legyen. A morzsoláshoz használhatsz késes aprítót is.
Reszeld le a füstölt sajtot, és a felét add hozzá a lisztes keverékhez.
A füstölt sajt ízétől függően használhatsz többet vagy kevesebbet. A sajt lehet pl. parenyica vagy scamorza.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg összeáll és elválik a tál falától. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet vagy tejfölt.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatások között pihentesd a tésztát a hűtőben 15-20 percig, hogy a vaj megdermedjen.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetéshez keress egy meleg, huzatmentes helyet.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A szaggatót lisztbe mártogasd, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat is újra gyúrhatod és kiszaggathatod.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojáshoz keverj egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Szórd meg a maradék füstölt sajttal a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra. Ha a tetejük túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A pogácsák akkor sültek meg, ha a belsejük is átsült, ezt tűpróbával ellenőrizheted.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.
A pogácsákat rácson hagyd hűlni, hogy ne ázzanak el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.