Füstölt sajtos pogácsa tálalva

Füstölt sajtos pogácsa

A füstölt sajtos pogácsa egy igazán ínycsiklandó, füstös ízvilágú sós sütemény, amely a magyar konyha egyik különleges változata. A füstölt sajt karakteres aromája tökéletesen kiegészíti a puha, leveles pogácsát, amely kívül ropogós, belül omlós marad. Ezt a pogácsát gyakran készítik vendégváróként, uzsonnára vagy egy finom leves mellé. A hagyományos sajtos pogácsánál egy kicsit gazdagabb ízvilágot nyújt, amely garantáltan mindenkit lenyűgöz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
470 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
200 g Füstölt sajt
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej langyos legyen, kb. 30-35 fokos. Ha túl forró, az elpusztítja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, de ne fagyos, hogy könnyen morzsolható legyen. A morzsoláshoz használhatsz késes aprítót is.

    3

    Reszeld le a füstölt sajtot, és a felét add hozzá a lisztes keverékhez.

    A füstölt sajt ízétől függően használhatsz többet vagy kevesebbet. A sajt lehet pl. parenyica vagy scamorza.

    4

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát addig gyúrd, amíg összeáll és elválik a tál falától. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet vagy tejfölt.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatások között pihentesd a tésztát a hűtőben 15-20 percig, hogy a vaj megdermedjen.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetéshez keress egy meleg, huzatmentes helyet.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A szaggatót lisztbe mártogasd, hogy ne ragadjon a tésztához. A leeső tésztadarabokat is újra gyúrhatod és kiszaggathatod.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojáshoz keverj egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    9

    Szórd meg a maradék füstölt sajttal a tetejüket, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsákra. Ha a tetejük túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A pogácsák akkor sültek meg, ha a belsejük is átsült, ezt tűpróbával ellenőrizheted.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.

    A pogácsákat rácson hagyd hűlni, hogy ne ázzanak el.