Füstölt sonkás burgonyakrémleves tálalva

Füstölt sonkás burgonyakrémleves

A burgonyakrémleves az egyik legkedveltebb és legegyszerűbb krémleves, amelyet a füstölt sonka tesz igazán különlegessé. Magyarországon a füstölt húsok hosszú gasztronómiai hagyománnyal rendelkeznek, és sok ételben megtalálhatóak. A füstös, sós íz tökéletesen harmonizál a burgonya krémes állagával, így ez a leves igazi téli, melengető fogás. A pirított kenyérkocka hozzáadása pedig egy ropogós kontrasztot ad az ételnek, ami még élvezetesebbé teszi a fogyasztását.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Burgonya
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
150 g Füstölt sonka
30 g Vaj
1 l Zöldségleves alaplé
200 ml Tejszín
1 csipet Őrölt szerecsendió
1 tk.
1 csipet Fekete bors
1 csésze Pirított kenyérkocka

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, majd vágd kisebb kockákra. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd fel.

    A burgonyát egyforma méretű kockákra vágd, hogy egyenletesen főjenek meg.

    2

    Egy nagy lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá a vöröshagymát és fokhagymát. Párold 3-4 percig, amíg üvegesek lesznek.

    A vajat helyettesítheted olívaolajjal is. Vigyázz, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a levesnek.

    3

    Add hozzá a füstölt sonkát apró darabokra vágva, és pirítsd további 3-4 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A füstölt sonka helyett használhatsz bacon-t is. A pirítás során a sonka kiengedi a zsírját, ami még ízletesebbé teszi a levest.

    4

    Tedd bele a felkockázott burgonyát, majd öntsd fel a zöldségleves alaplével. Forrald fel, majd főzd közepes lángon 20 percig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségleves alapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé intenzívebb ízt kölcsönöz a levesnek. A burgonyát villával ellenőrizheted, hogy megpuhult-e.

    5

    Botmixerrel turmixold simára a levest, majd add hozzá a tejszínt és az őrölt szerecsendiót. Keverd jól össze.

    A turmixolásnál légy óvatos, mert a forró leves fröcskölhet. A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is a laktózmentes verzióhoz.

    6

    Ízesítsd sóval és fekete borssal, majd főzd még 2-3 percig, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek.

    Kóstold meg a levest, mielőtt sózod, mert a füstölt sonka és az alaplé is tartalmazhat sót. A borsot frissen őrölve add hozzá a legjobb íz érdekében.

    7

    Tálald forrón, pirított kenyérkockával és extra füstölt sonkadarabokkal megszórva.

    A pirított kenyérkocka és a sonkadarabok extra textúrát és ízt adnak a levesnek. A tetejére szórhatsz friss petrezselymet vagy snidlinget is.