Füstölt sonkás sütőtökkrémleves tálalva

Füstölt sonkás sütőtökkrémleves

A sütőtökkrémleves az őszi-téli időszak egyik legkedveltebb krémlevese, amely a magyar konyhában is egyre gyakrabban megjelenik. A tök fogyasztása évszázadokra nyúlik vissza, különösen vidéken termesztették nagy mennyiségben, főként takarmányként, majd később a konyhákban is egyre nagyobb szerepet kapott. A füstölt sonkával kiegészítve tartalmasabbá válik, így akár önálló fogásként is megállja a helyét. Ahogy a tök fő, a konyhát betölti az édes, földes illat, amit tökéletesen ellensúlyoz a ropogós sonka füstös aromája. Egy hideg napon nincs is jobb, mint egy gőzölgő tál ebből a selymes levesből, ami testet-lelket felmelegít. A recept kulcsa a jól megválasztott tök – a sütőtök legyen érett, élénk narancssárga és ne legyen túl vizes. Ha extra selymes állagot szeretnél, adj hozzá egy kevés vajat a pürésítés után. Tálalhatod magában, vagy friss kenyérrel, fokhagymás pirítóssal is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
840 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Sütőtök
150 g Füstölt sonka
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
150 ml Tejszín
600 ml Zöldségalaplé
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőtököt hámozd meg, távolítsd el a magokat, majd vágd kisebb kockákra, hogy gyorsabban megfőjön. Tipp: a hokkaido tök héját nem szükséges eltávolítani, ha megpuhul.

    A sütőtök hámozása nehéz lehet. Használj éles kést vagy zöldséghámozót. A nagyobb darabokat vágd kisebbre, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

    2

    A vöröshagymát aprítsd fel, a fokhagymát zúzd össze. A füstölt sonkát vágd kis csíkokra vagy kockákra – ha szeletelt, akkor csíkokra, ha darabos, akkor apróra vágva is tökéletes.

    A füstölt sonka helyett használhatsz füstölt kolbászt is, ha azt jobban szereted.

    3

    Egy nagyobb lábosban melegítsd fel az olívaolajat, majd párold meg benne a hagymát közepes lángon 4-5 percig. Ezután add hozzá a fokhagymát, és kevergetve pirítsd még 1 percig.

    A hagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz. Csak addig párold, amíg üveges nem lesz.

    4

    Add hozzá a felkockázott sütőtököt, keverd el az alapban, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Sózd, borsozd, és főzd lefedve 20-25 percig, amíg a tök teljesen megpuhul.

    A sütőtök főzési ideje függ a méretétől és a fajtájától. Ellenőrizd, hogy teljesen megpuhult-e, mielőtt turmixolod.

    5

    Közben egy száraz serpenyőben pirítsd meg a füstölt sonkát, amíg ropogós nem lesz. Ez ad majd kontrasztot és mély ízt a krémes leves tetején.

    A sonkát ne égesd meg, mert keserű lesz. Csak addig pirítsd, amíg ropogós nem lesz.

    6

    A megfőtt sütőtököt botmixerrel pürésítsd simára. Ügyelj arra, hogy a mixer feje végig elmerüljön a lében, hogy elkerüld a fröccsenést. Ez biztosítja a krémes, homogén állagot.

    Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is. Ebben az esetben hagyd kicsit hűlni a levest, mielőtt a turmixgépbe öntöd.

    7

    Add hozzá a tejszínt, keverd el, és melegítsd újra, de már ne forrald. Ellenőrizd az ízeket, szükség szerint igazíts a fűszerezésen. Tálaláskor szórd meg a tetejét a ropogós sonkával.

    A tejszín helyett használhatsz kókusztejet is, ha vegán változatot szeretnél készíteni. A leves ízét tovább fokozhatod egy kevés szerecsendióval.