Füstölt sonkás zellerkrémleves tálalva

Füstölt sonkás zellerkrémleves

A füstölt sonkás zellerkrémleves a klasszikus magyar konyha egy gazdag és ínycsiklandó variációja. A zeller friss, enyhén fűszeres ízét a füstölt sonka gazdagítja, így a leves igazi különlegességgé válik. Képzeld el, ahogy a zeller és sonka finoman megpuhul, miközben a fűszerek egyesülnek a tejkrémes textúrával. A végeredmény egy selymes, gazdag ízvilágú krémleves, amely minden falatjában egy igazi élményt nyújt. Ez az étel tökéletes választás egy könnyed vacsorához vagy egy ünnepi étkezéshez, amely friss és tápláló egyszerre.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Zeller
150 g Füstölt sonka
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
40 g Vaj
150 ml Tejszín
800 ml Zöldségalaplé
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A zellert hámozd meg, és vágd fel kisebb darabokra. A füstölt sonkát apró kockákra vágd. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd fel őket.

    A zeller íze intenzív, ezért ha enyhébb ízre vágysz, használj kevesebbet.

    2

    Egy nagy lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon. Add hozzá a felaprított vöröshagymát, és pirítsd üvegesre, körülbelül 4-5 percig. A fokhagymát is tedd bele, és pirítsd további 1-2 percig.

    Vigyázz, a fokhagyma könnyen megég! Ne pirítsd túl sokáig, mert keserű lesz.

    3

    Add hozzá a felvágott zellert és a füstölt sonkát, majd pirítsd együtt 3-4 percig. Fűszerezd sóval és borssal, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Keverd jól össze.

    A füstölt sonka sóssága miatt óvatosan sózd, kóstold meg a levest mielőtt hozzáadnál többet.

    4

    Miután felforrt, csökkentsd a hőt, és főzd lefedve 20-25 percig, amíg a zeller teljesen megpuhul.

    A fedő alatt főzés segít a zellernek hamarabb megpuhulni és az ízek koncentrálódni.

    5

    Amikor a zeller megpuhult, vedd le a levest a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Ha túl sűrűnek találod, egy kis alaplevet vagy vizet is adhatsz hozzá.

    A pürésítésnél figyelj, hogy ne fröcsköljön a forró leves. Kezdd alacsony fokozaton, és fokozatosan emeld a sebességet.

    6

    Add hozzá a tejszínt, és keverd jól össze. Kóstold meg, és szükség szerint ízesítsd tovább sóval és borssal.

    A tejszíntől a leves krémesebb és lágyabb lesz. Ha laktózmentes verziót szeretnél, használj növényi tejszínt.