Kezd a tĂ©szta elĆkĂ©szĂtĂ©sĂ©vel: Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt.
A lisztet Ă©rdemes ĂĄtszitĂĄlni, hogy a tĂ©szta könnyebb Ă©s levegĆsebb legyen.
A meleg vĂzhez add hozzĂĄ a cukrot, majd szĂłrd bele az Ă©lesztĆt. Keverd el, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztĆ felfutjon.
A vĂz hĆmĂ©rsĂ©klete legyen kĂ©zmeleg, se tĂșl hideg, se tĂșl forrĂł, mert a forrĂł vĂz elpusztĂtja az Ă©lesztĆt, a hidegben pedig nem aktivĂĄlĂłdik.
EzutĂĄn öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztĆs keverĂ©ket a liszthez, majd add hozzĂĄ az olĂvaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tĂ©sztĂĄt kĂ©zzel vagy dagasztĂł gĂ©ppel körĂŒlbelĂŒl 10 percig, amĂg sima Ă©s rugalmas lesz.
A tĂ©sztĂĄt addig dagaszd, amĂg elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas tapintĂĄsĂș nem lesz. Ha kĂ©zzel dagasztod, idĆnkĂ©nt lisztezd a kezed, hogy ne ragadjon a tĂ©szta.
FormĂĄzz belĆle egy gömböt, Ă©s tedd vissza a tĂĄlba, majd takard le egy nedves konyharuhĂĄval. Hagyd pihenni 1 ĂłrĂĄt, hogy megkeljen.
A tésztåt meleg, huzatmentes helyen keleszd. A nedves konyharuha megakadålyozza, hogy a tészta teteje kiszåradjon.
Amikor a tĂ©szta megkelt, borĂtsd ki a munkafelĂŒletre Ă©s oszd 8-10 rĂ©szre. Minden darabot hengerrĂ© formĂĄzz, majd azokat pereccĂ© csavarhatod.
A munkafelĂŒletet lisztezd be, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le. A pereceket egyenletes vastagsĂĄgĂșra formĂĄzd, hogy egyenletesen sĂŒljenek meg.
A diĂłt aprĂtsd fel finomra, majd keverd össze a fƱszerkeverĂ©kkel.
A diĂł helyett hasznĂĄlhatsz mĂĄs olajos magvakat is, pĂ©ldĂĄul mandulĂĄt vagy mogyorĂłt. A fƱszerkeverĂ©ket ĂzlĂ©s szerint variĂĄlhatod.
Egy nagy fazĂ©kban forralj vizet, majd adj hozzĂĄ szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Ebben a vĂzben blanszĂrozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki Ćket egy szƱrĆkanĂĄllal.
A szĂłdabikarbĂłnĂĄs vĂz segĂt a pereceknek a jellegzetes szĂnĂŒk Ă©s ĂĄllaguk kialakĂtĂĄsĂĄban. Ne hagyd a pereceket tĂșl sokĂĄig a vĂzben, mert tĂșlsĂĄgosan megpuhulnak.
Helyezd a pereceket sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire, majd szĂłrd meg Ćket a fƱszeres-diĂłs keverĂ©kkel. ElĆmelegĂtett sĂŒtĆben 200°C-on sĂŒsd 15-20 percig, amĂg aranybarnĂĄra sĂŒlnek.
A sĂŒtĆt elĆmelegĂtsd alaposan. A sĂŒtĂ©si idĆ fĂŒgg a sĂŒtĆ tĂpusĂĄtĂłl, figyelj rĂĄ, hogy a perecek ne Ă©gjenek meg.
Hagyd a pereceket egy kicsit hƱlni, majd tålald. Jó étvågyat!
A frissen sĂŒlt perecek a legfinomabbak. Ha marad, lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł dobozban tĂĄrold.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.