FƱszeres-diós perec tålalva

FƱszeres-diós perec

A fƱszeres-diĂłs perec egy igazi kĂŒlönlegessĂ©g, amely a ropogĂłs perec tĂ©sztĂĄjĂĄt Ă©s a diĂłs fƱszeres keverĂ©ket ötvözi. A diĂł Ă©s a fƱszerek egy izgalmas Ă­zvilĂĄgot alkotnak, melyek tökĂ©letesen illenek a perec enyhĂ©n sĂłs tĂ©sztĂĄjĂĄhoz. Ez a recept ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs lehet egy szĂłrakoztatĂł vendĂ©gvĂĄrĂł Ă©telhez, vagy ha valami igazĂĄn kĂŒlönleges falatra vĂĄgyunk.

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 10
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 150 g Dió
⭕ 20 g ÉlesztƑ
⭕ 10 g Cukor
⭕ 250 ml Meleg víz
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 ek. FƱszerkeverĂ©k (pl. olasz fƱszerkeverĂ©k)
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna
⭕ 1 l VĂ­z a fƑzĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    DiĂłDiĂł

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezd a tĂ©szta elƑkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©vel: Egy nagy tĂĄlban keverd össze a lisztet Ă©s a sĂłt.

    A lisztet Ă©rdemes ĂĄtszitĂĄlni, hogy a tĂ©szta könnyebb Ă©s levegƑsebb legyen.

    2

    A meleg vĂ­zhez add hozzĂĄ a cukrot, majd szĂłrd bele az Ă©lesztƑt. Keverd el, Ă©s hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az Ă©lesztƑ felfutjon.

    A vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©klete legyen kĂ©zmeleg, se tĂșl hideg, se tĂșl forrĂł, mert a forrĂł vĂ­z elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt, a hidegben pedig nem aktivĂĄlĂłdik.

    3

    EzutĂĄn öntsd hozzĂĄ az Ă©lesztƑs keverĂ©ket a liszthez, majd add hozzĂĄ az olĂ­vaolajat is. Keverd össze alaposan, majd dagaszd meg a tĂ©sztĂĄt kĂ©zzel vagy dagasztĂł gĂ©ppel körĂŒlbelĂŒl 10 percig, amĂ­g sima Ă©s rugalmas lesz.

    A tĂ©sztĂĄt addig dagaszd, amĂ­g elvĂĄlik az edĂ©ny falĂĄtĂłl Ă©s rugalmas tapintĂĄsĂș nem lesz. Ha kĂ©zzel dagasztod, idƑnkĂ©nt lisztezd a kezed, hogy ne ragadjon a tĂ©szta.

    4

    FormĂĄzz belƑle egy gömböt, Ă©s tedd vissza a tĂĄlba, majd takard le egy nedves konyharuhĂĄval. Hagyd pihenni 1 ĂłrĂĄt, hogy megkeljen.

    A tésztåt meleg, huzatmentes helyen keleszd. A nedves konyharuha megakadålyozza, hogy a tészta teteje kiszåradjon.

    5

    Amikor a tĂ©szta megkelt, borĂ­tsd ki a munkafelĂŒletre Ă©s oszd 8-10 rĂ©szre. Minden darabot hengerrĂ© formĂĄzz, majd azokat pereccĂ© csavarhatod.

    A munkafelĂŒletet lisztezd be, hogy a tĂ©szta ne ragadjon le. A pereceket egyenletes vastagsĂĄgĂșra formĂĄzd, hogy egyenletesen sĂŒljenek meg.

    6

    A diót aprítsd fel finomra, majd keverd össze a fƱszerkeverékkel.

    A dió helyett hasznålhatsz mås olajos magvakat is, példåul mandulåt vagy mogyorót. A fƱszerkeveréket ízlés szerint variålhatod.

    7

    Egy nagy fazĂ©kban forralj vizet, majd adj hozzĂĄ szĂłdabikarbĂłnĂĄt. Ebben a vĂ­zben blanszĂ­rozd a pereceket 1-2 percig, majd vedd ki Ƒket egy szƱrƑkanĂĄllal.

    A szĂłdabikarbĂłnĂĄs vĂ­z segĂ­t a pereceknek a jellegzetes szĂ­nĂŒk Ă©s ĂĄllaguk kialakĂ­tĂĄsĂĄban. Ne hagyd a pereceket tĂșl sokĂĄig a vĂ­zben, mert tĂșlsĂĄgosan megpuhulnak.

    8

    Helyezd a pereceket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, majd szĂłrd meg Ƒket a fƱszeres-diĂłs keverĂ©kkel. ElƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben 200°C-on sĂŒsd 15-20 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    A sĂŒtƑt elƑmelegĂ­tsd alaposan. A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑ tĂ­pusĂĄtĂłl, figyelj rĂĄ, hogy a perecek ne Ă©gjenek meg.

    9

    Hagyd a pereceket egy kicsit hƱlni, majd tålald. Jó étvågyat!

    A frissen sĂŒlt perecek a legfinomabbak. Ha marad, lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł dobozban tĂĄrold.