Fűszeres gombakrémleves tálalva

Fűszeres gombakrémleves

A gombakrémleves a világ számos országában kedvelt, de különösen az európai konyhákban vált népszerűvé a 19. századtól kezdve. A magyar háztartásokban is gyakori, mivel egyszerűen elkészíthető és rendkívül laktató. A friss kakukkfű és petrezselyem frissességet és mélységet ad az ízvilágnak, míg a vaj és tejszín selymessé és gazdaggá teszi a textúrát. Ahogy a gomba párolódik, intenzív, földes illata azonnal meghitt, otthonos érzést teremt a konyhában. Tipp: ha még különlegesebb élményre vágysz, próbáld ki shiitake vagy vargánya gombával is!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csiperkegomba
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
30 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 ek. Friss petrezselyem
1 tk. Friss kakukkfű
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A gombát tisztítsd meg és szeleteld fel. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és aprítsd finomra. A petrezselymet és kakukkfüvet frissen aprítsd fel.

    A gombát ne mosd meg, mert megszívja magát vízzel. Ehelyett töröld át egy nedves papírtörlővel.

    2

    Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat, és dinszteld meg a vöröshagymát 3-4 percig. Add hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd pirítsd még 1 percig.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb változatot szeretnél.

    3

    Add hozzá a gombát, sózd, borsozd, és pirítsd nagy lángon 5-6 percig, míg levet ereszt és enyhén megpirul.

    A gombát nagy lángon pirítsd, hogy gyorsan elpárologjon a leve és ne főjön meg. A pirítás során kap egy finom, karamellizált ízt.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, majd forrald fel. Főzd 15 percig, amíg a gomba teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet és egy gombaleveskockát is.

    5

    Vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Add hozzá a tejszínt, majd melegítsd vissza, de ne forrald fel. Ízesítsd szükség szerint.

    A tejszín helyett használhatsz növényi tejszínt is, ha vegán változatot szeretnél.

    6

    Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel és csorgass rá egy kevés tejszínt. Tipp: kínáld pirított rozskenyérrel vagy fokhagymás pirítóssal.

    A leves ízét fokozhatod egy kevés citromlével tálalás előtt.