FƱszeres gombakrémleves tålalva

FƱszeres gombakrémleves

A gombakrĂ©mleves a vilĂĄg szĂĄmos orszĂĄgĂĄban kedvelt, de kĂŒlönösen az eurĂłpai konyhĂĄkban vĂĄlt nĂ©pszerƱvĂ© a 19. szĂĄzadtĂłl kezdve. A magyar hĂĄztartĂĄsokban is gyakori, mivel egyszerƱen elkĂ©szĂ­thetƑ Ă©s rendkĂ­vĂŒl laktatĂł. A friss kakukkfƱ Ă©s petrezselyem frissessĂ©get Ă©s mĂ©lysĂ©get ad az Ă­zvilĂĄgnak, mĂ­g a vaj Ă©s tejszĂ­n selymessĂ© Ă©s gazdaggĂĄ teszi a textĂșrĂĄt. Ahogy a gomba pĂĄrolĂłdik, intenzĂ­v, földes illata azonnal meghitt, otthonos Ă©rzĂ©st teremt a konyhĂĄban. Tipp: ha mĂ©g kĂŒlönlegesebb Ă©lmĂ©nyre vĂĄgysz, prĂłbĂĄld ki shiitake vagy vargĂĄnya gombĂĄval is!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Csiperkegomba
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 30 g Vaj
⭕ 800 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 150 ml FƑzƑtejszín
⭕ 1 ek. Friss petrezselyem
⭕ 1 tk. Friss kakukkfƱ
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A gombĂĄt tisztĂ­tsd meg Ă©s szeleteld fel. A vöröshagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt hĂĄmozd meg Ă©s aprĂ­tsd finomra. A petrezselymet Ă©s kakukkfĂŒvet frissen aprĂ­tsd fel.

    A gombĂĄt ne mosd meg, mert megszĂ­vja magĂĄt vĂ­zzel. Ehelyett töröld ĂĄt egy nedves papĂ­rtörlƑvel.

    2

    Egy nagyobb lĂĄbasban olvaszd meg a vajat, Ă©s dinszteld meg a vöröshagymĂĄt 3-4 percig. Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt Ă©s a kakukkfĂŒvet, majd pirĂ­tsd mĂ©g 1 percig.

    A vaj helyett hasznålhatsz olívaolajat is, ha egészségesebb våltozatot szeretnél.

    3

    Add hozzå a gombåt, sózd, borsozd, és pirítsd nagy långon 5-6 percig, míg levet ereszt és enyhén megpirul.

    A gombĂĄt nagy lĂĄngon pirĂ­tsd, hogy gyorsan elpĂĄrologjon a leve Ă©s ne fƑjön meg. A pirĂ­tĂĄs sorĂĄn kap egy finom, karamellizĂĄlt Ă­zt.

    4

    Öntsd fel a zöldsĂ©galaplĂ©vel, majd forrald fel. FƑzd 15 percig, amĂ­g a gomba teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, hasznålhatsz vizet és egy gombaleveskockåt is.

    5

    Vedd le a tƱzrƑl, Ă©s botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd simĂĄra. Add hozzĂĄ a tejszĂ­nt, majd melegĂ­tsd vissza, de ne forrald fel. ÍzesĂ­tsd szĂŒksĂ©g szerint.

    A tejszín helyett hasznålhatsz növényi tejszínt is, ha vegån våltozatot szeretnél.

    6

    Tålalåskor szórd meg friss petrezselyemmel és csorgass rå egy kevés tejszínt. Tipp: kínåld pirított rozskenyérrel vagy fokhagymås pirítóssal.

    A leves Ă­zĂ©t fokozhatod egy kevĂ©s citromlĂ©vel tĂĄlalĂĄs elƑtt.