Fűszeres savanyított padlizsán üvegben

Fűszeres padlizsán savanyítva

A fűszeres savanyított padlizsán egy mediterrán különlegesség, amely gazdag ízvilágával tökéletes kiegészítője lehet salátáknak, húsételeknek vagy szendvicseknek. A chili és a különböző fűszerek hozzáadása még intenzívebbé teszi ezt a fogást, amelyet évszázadok óta készítenek a mediterrán konyhákban. A padlizsán természetes édessége és az ecetes, fűszeres páclé pikáns íze tökéletes egyensúlyt alkot. Ha szereted a különleges savanyúságokat, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 3 perc
Teljes 33 perc
75 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Padlizsán
500 ml Víz
250 ml Fehér ecet
20 g
30 g Barnacukor
3 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
1 tk. Feketebors
1 tk. Mustármag
1 ek. Kapor
2 db Chili paprika (friss vagy szárított)
1 tk. Köménymag
1 tk. Koriandermag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt alaposan mosd meg, vágd félbe, és szeleteld vékony csíkokra vagy kockákra. Szórd be sóval, és hagyd állni 30 percig, hogy a keserű íz kioldódjon.

    A sózás után a padlizsánból kifolyó vizet érdemes leönteni, ezzel is csökkentve a keserűséget.

    2

    Egy nagy lábosban forralj fel vizet, és dobd bele a padlizsánt 2-3 percre, hogy kissé megpuhuljon. Szűrd le, és hagyd kihűlni.

    Ne főzd túl a padlizsánt, mert szétesik! Csak annyira blansírozd, hogy kissé megpuhuljon.

    3

    Egy sterilizált üvegbe helyezd el a padlizsándarabokat, a vékonyra szeletelt fokhagymagerezdeket, a babérlevelet és az apróra vágott chilipaprikát.

    A sterilizáláshoz az üveget és a tetejét forró vízben főzd ki, vagy tedd be a sütőbe pár percre.

    4

    Egy lábosban forrald fel az ecetet, a vizet, a barnacukrot, a sót, a feketeborsot, a mustármagot, a köménymagot, a koriandermagot és a kaprot. Hagyd pár percig főni, majd vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni szobahőmérsékletre.

    Kóstold meg a levet, és ízlés szerint állítsd a cukor vagy az ecet mennyiségét.

    5

    Öntsd a kihűlt fűszeres savanyító levet a padlizsánra úgy, hogy teljesen ellepje.

    Ha a lé nem lepi el teljesen a padlizsánt, használj egy kis súlyt (pl. egy kisebb, sterilizált üveget), hogy a padlizsán a lé alatt maradjon.

    6

    Zárd le az üveget, és tedd hűtőszekrénybe legalább 24 órára, hogy az ízek összeérjenek.

    Ellenőrizd, hogy az üveg légmentesen zár-e, különben a savanyúság megromolhat.

    7

    Fogyasztás előtt hagyd állni legalább 48 órát a hűtőben, hogy az ízek teljesen kialakuljanak.

    Minél tovább áll, annál finomabb lesz! Akár egy hétig is érlelheted a hűtőben.