Krémes fűszeres paradicsomkrémleves tálalva

Fűszeres paradicsomkrémleves

A fűszeres paradicsomkrémleves az olasz konyha egyik klasszikus fogása, amely a mediterrán fűszerek és a friss paradicsom tökéletes kombinációjával hódít. Az érett paradicsom intenzív íze és a bazsalikom, oregánó, valamint a chili enyhe csípőssége teszi igazán különlegessé ezt az ételt. A leves krémes állagát a tejszín biztosítja, amely selymessé és gazdaggá varázsolja az összhatást. Frissen sült bagettel vagy reszelt sajttal a tetején tálalva még ínycsiklandóbbá válik. Kiváló választás egy gyors és ízletes vacsorához vagy egy könnyed ebédhez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
260 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Érett paradicsom
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
750 ml Zöldségalaplé
150 ml Tejszín
1 cs. Bazsalikom
1 tk. Oregánó
0.5 tk. Chili pehely
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A paradicsomokat vágd negyedekre. Ha szeretnéd, előtte forró vízbe mártva meghámozhatod őket. A hagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd fel.

    A paradicsom hámozása nem feltétlenül szükséges, de így krémesebb lesz a leves. A forró vízbe mártás után könnyen lehúzhatod a héját.

    2

    Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld üvegesre a hagymát 4-5 perc alatt.

    A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, amíg illatos lesz.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredik.

    4

    Tedd a lábasba a paradicsomokat, majd keverd össze a hagymával. Főzd közepes lángon 10 percig, amíg a paradicsom megpuhul és levet ereszt.

    Ha nincs friss paradicsomod, használhatsz konzerv paradicsomot is, de ebben az esetben csökkentsd a főzési időt.

    5

    Öntsd hozzá az alaplevet, majd fűszerezd bazsalikommal, oregánóval, chilivel, sóval és borssal. Adj hozzá egy kevés cukrot is, hogy ellensúlyozd a paradicsom savasságát.

    A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A cukor helyett használhatsz egy kevés mézet is.

    6

    Forrald fel a levest, majd alacsonyabb lángon főzd további 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A hosszú, lassú főzés segít az ízeknek jobban összeérni. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    7

    Turmixold simára a levest botmixerrel, ügyelve arra, hogy teljesen krémes legyen.

    A turmixolás során légy óvatos, mert a forró leves fröcsöghet. Használj magas falú edényt.

    8

    Öntsd hozzá a tejszínt, majd keverd el alaposan. Melegítsd fel újra, de ne forrald!

    A tejszíntől még krémesebb lesz a leves, de elhagyható, ha diétásabb változatot szeretnél.

    9

    Tálalás előtt szórd meg friss bazsalikomlevelekkel. Frissen sült bagettel vagy sajtos pirítóssal kínáld.

    A bazsalikomot csak a tálalás pillanatában add hozzá, mert a hő hatására elveszíti az aromáját. A sajtos pirítós helyett próbáld ki a fokhagymás pirítóst is!