A paradicsomokat vágd negyedekre. Ha szeretnéd, előtte forró vízbe mártva meghámozhatod őket. A hagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd fel.
A paradicsom hámozása nem feltétlenül szükséges, de így krémesebb lesz a leves. A forró vízbe mártás után könnyen lehúzhatod a héját.
Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld üvegesre a hagymát 4-5 perc alatt.
A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg.
Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, amíg illatos lesz.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredik.
Tedd a lábasba a paradicsomokat, majd keverd össze a hagymával. Főzd közepes lángon 10 percig, amíg a paradicsom megpuhul és levet ereszt.
Ha nincs friss paradicsomod, használhatsz konzerv paradicsomot is, de ebben az esetben csökkentsd a főzési időt.
Öntsd hozzá az alaplevet, majd fűszerezd bazsalikommal, oregánóval, chilivel, sóval és borssal. Adj hozzá egy kevés cukrot is, hogy ellensúlyozd a paradicsom savasságát.
A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod. A cukor helyett használhatsz egy kevés mézet is.
Forrald fel a levest, majd alacsonyabb lángon főzd további 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A hosszú, lassú főzés segít az ízeknek jobban összeérni. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Turmixold simára a levest botmixerrel, ügyelve arra, hogy teljesen krémes legyen.
A turmixolás során légy óvatos, mert a forró leves fröcsöghet. Használj magas falú edényt.
Öntsd hozzá a tejszínt, majd keverd el alaposan. Melegítsd fel újra, de ne forrald!
A tejszíntől még krémesebb lesz a leves, de elhagyható, ha diétásabb változatot szeretnél.
Tálalás előtt szórd meg friss bazsalikomlevelekkel. Frissen sült bagettel vagy sajtos pirítóssal kínáld.
A bazsalikomot csak a tálalás pillanatában add hozzá, mert a hő hatására elveszíti az aromáját. A sajtos pirítós helyett próbáld ki a fokhagymás pirítóst is!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.