A rizst egy szűrőben alaposan öblítsd át hideg vízzel, amíg a kifolyó víz tiszta lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb marad.
A rizst addig öblítsd, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz. Ez a pergősebb rizs titka.
A hagymát és a fokhagymát aprítsd finomra.
A hagymát először félbevágva, majd vékonyan felszeletelve és végül apróra vágva a legkönnyebb finomra aprítani. A fokhagymát pedig egy fokhagymanyomóval a leggyorsabb pépesíteni.
Egy közepes méretű lábosban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az aprított hagymát, és párold üvegesre 3-4 perc alatt.
Ügyelj, hogy a hagyma ne barnuljon meg, csak párold üvegesre.
Add hozzá a fokhagymát, a köményt, a kurkumát és a fahéjat. Keverd el jól, és pirítsd további 1 percig, hogy az ízek jól kioldódjanak.
A fűszereket ne pirítsd túl sokáig, mert megéghetnek és keserű ízt adhatnak.
Szórd bele az előmosott rizst a lábosba, és keverd alaposan össze a fűszeres hagymával. Hagyd pirulni 1-2 percig, hogy a rizs enyhén megkapja az olajat és az ízeket.
A rizs pirítása segít, hogy a szemek keményebbek maradjanak, és ne főjenek szét.
Öntsd fel a vízzel, és keverd el. Adj hozzá sót és fekete borsot. Fedd le a lábost, és alacsony lángon főzd kb. 15 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja a folyadékot.
A víz mennyisége a rizs fajtájától függ. Általában a rizs és a víz aránya 1:1,5 vagy 1:2. Nézz utána a használt rizs csomagolásán.
Vedd le a tűzről, és hagyd fedő alatt pihenni 5 percig. Ez segít, hogy a rizs tökéletes állagú legyen.
A pihentetés segít, hogy a rizs felszívja a maradék folyadékot, és tökéletes állagú legyen.
Tálalás előtt szórd meg pirított mandulával és friss aprított petrezselyemmel. Melegen, önálló ételként vagy köretként is fogyasztható.
A mandulát száraz serpenyőben pirítsd meg, amíg aranybarna nem lesz. Így még finomabb lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.