Fűszeres rizs tálalva

Fűszeres rizs

A fűszeres rizs egy klasszikus közel-keleti és ázsiai fogás, amely a különféle fűszerek gazdag ízvilágát hozza el az asztalra. A kömény, fahéj és kurkuma kellemesen kiegészíti a rizs természetes ízét, míg a pirított mandula ropogós textúrát ad neki. Ez az étel kiváló köretként szolgál sült húsok mellé, de önmagában is ízletes és laktató. A közel-keleti és indiai konyha inspirálta változatokat gyakran ünnepi fogásként is készítik, mert az illatos rizs és a fűszerek kombinációja különleges hangulatot teremt az étkezések során.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Basmati rizs
400 ml Víz
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Őrölt kömény
0.5 tk. Kurkuma
0.5 tk. Fahéj
0.5 tk. Fekete bors
1 tk.
30 g Pirított mandula
1 cs. Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst egy szűrőben alaposan öblítsd át hideg vízzel, amíg a kifolyó víz tiszta lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb marad.

    A rizst addig öblítsd, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz. Ez a pergősebb rizs titka.

    2

    A hagymát és a fokhagymát aprítsd finomra.

    A hagymát először félbevágva, majd vékonyan felszeletelve és végül apróra vágva a legkönnyebb finomra aprítani. A fokhagymát pedig egy fokhagymanyomóval a leggyorsabb pépesíteni.

    3

    Egy közepes méretű lábosban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az aprított hagymát, és párold üvegesre 3-4 perc alatt.

    Ügyelj, hogy a hagyma ne barnuljon meg, csak párold üvegesre.

    4

    Add hozzá a fokhagymát, a köményt, a kurkumát és a fahéjat. Keverd el jól, és pirítsd további 1 percig, hogy az ízek jól kioldódjanak.

    A fűszereket ne pirítsd túl sokáig, mert megéghetnek és keserű ízt adhatnak.

    5

    Szórd bele az előmosott rizst a lábosba, és keverd alaposan össze a fűszeres hagymával. Hagyd pirulni 1-2 percig, hogy a rizs enyhén megkapja az olajat és az ízeket.

    A rizs pirítása segít, hogy a szemek keményebbek maradjanak, és ne főjenek szét.

    6

    Öntsd fel a vízzel, és keverd el. Adj hozzá sót és fekete borsot. Fedd le a lábost, és alacsony lángon főzd kb. 15 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja a folyadékot.

    A víz mennyisége a rizs fajtájától függ. Általában a rizs és a víz aránya 1:1,5 vagy 1:2. Nézz utána a használt rizs csomagolásán.

    7

    Vedd le a tűzről, és hagyd fedő alatt pihenni 5 percig. Ez segít, hogy a rizs tökéletes állagú legyen.

    A pihentetés segít, hogy a rizs felszívja a maradék folyadékot, és tökéletes állagú legyen.

    8

    Tálalás előtt szórd meg pirított mandulával és friss aprított petrezselyemmel. Melegen, önálló ételként vagy köretként is fogyasztható.

    A mandulát száraz serpenyőben pirítsd meg, amíg aranybarna nem lesz. Így még finomabb lesz.