A fekete és lila répát alaposan mosd meg hideg vízben, majd hámozd meg és vágd vékony csíkokra vagy kisebb hasábokra.
A répa vastagsága befolyásolja a savanyodási időt. A vékonyabb csíkok hamarabb elkészülnek.
Egy nagy üveg edényben rétegezd a répát, a szárított chilipaprikát, a fokhagymagerezdeket, a babérleveleket, a feketeborsot, a köménymagot és a koriandermagot.
A rétegezés biztosítja, hogy minden répa egyenletesen átvegye a fűszerek ízeit. A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod.
Egy lábosban forrald fel a vizet, majd add hozzá a sót, a barnacukrot és az ecetet. Keverd addig, amíg a só és a cukor teljesen feloldódik.
Kóstold meg a levet forralás után, és igazítsd az ízlésednek megfelelően. A barnacukor helyett használhatsz mézet is.
Öntsd a forró savanyító levet a rétegezett alapanyagokra az üvegben, ügyelve arra, hogy minden teljesen ellepje.
Fontos, hogy a lé forró legyen, mert ez segíti a tartósítást. Ha nem lepi el teljesen a lé a répát, akkor a tetejére helyezz egy kis súlyt (pl. egy tiszta kavicsot vagy egy kis tányért), hogy a répa a lé alatt maradjon.
Zárd le az üveget, és hagyd szobahőmérsékleten 3-4 napig érni, hogy az ízek összeérjenek.
A szobahőmérsékleten történő érlelés során a répa erjedni kezd, ami jellegzetes ízt ad neki. Ha nem szeretnéd, hogy ennyire erjedt legyen, akkor a szobahőmérsékleten töltött időt csökkentsd.
Ezután tárold a hűtőszekrényben, és fogyaszd hidegen, önállóan vagy ételek mellé kísérőként.
A hűtőszekrényben tárolva a salgam tovább eláll. Fogyasztás előtt érdemes megkóstolni, és ha szükséges, igazítani az ízét (pl. sóval, ecettel).
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.