Fűszeres savanyított şalgam üvegben

Fűszeres Şalgam savanyítva

A fűszeres savanyított şalgam a török konyha egyik különleges fermentált itala és savanyúsága, amelyet tradicionálisan kebabok és más gazdag ételek mellé fogyasztanak. A fekete répa természetes földes aromája és a fűszeres chili, koriander és bors tökéletes egyensúlyt alkot. Ez a változat különösen pikáns, így az ízek kedvelőinek remek választás. Ha szereted a török gasztronómiát és az intenzív, fűszeres ízeket, ezt a receptet feltétlenül próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
85 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Fekete répa (şalgam)
200 g Lila répa
1 l Víz
40 g Durva tengeri só
30 g Barnacukor
250 ml Fehér ecet
3 db Szárított chili paprika
4 gerezd Fokhagyma
2 db Babérlevél
1 tk. Feketebors
1 tk. Köménymag
1 tk. Koriandermag

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete és lila répát alaposan mosd meg hideg vízben, majd hámozd meg és vágd vékony csíkokra vagy kisebb hasábokra.

    A répa vastagsága befolyásolja a savanyodási időt. A vékonyabb csíkok hamarabb elkészülnek.

    2

    Egy nagy üveg edényben rétegezd a répát, a szárított chilipaprikát, a fokhagymagerezdeket, a babérleveleket, a feketeborsot, a köménymagot és a koriandermagot.

    A rétegezés biztosítja, hogy minden répa egyenletesen átvegye a fűszerek ízeit. A fűszerek mennyiségét ízlés szerint változtathatod.

    3

    Egy lábosban forrald fel a vizet, majd add hozzá a sót, a barnacukrot és az ecetet. Keverd addig, amíg a só és a cukor teljesen feloldódik.

    Kóstold meg a levet forralás után, és igazítsd az ízlésednek megfelelően. A barnacukor helyett használhatsz mézet is.

    4

    Öntsd a forró savanyító levet a rétegezett alapanyagokra az üvegben, ügyelve arra, hogy minden teljesen ellepje.

    Fontos, hogy a lé forró legyen, mert ez segíti a tartósítást. Ha nem lepi el teljesen a lé a répát, akkor a tetejére helyezz egy kis súlyt (pl. egy tiszta kavicsot vagy egy kis tányért), hogy a répa a lé alatt maradjon.

    5

    Zárd le az üveget, és hagyd szobahőmérsékleten 3-4 napig érni, hogy az ízek összeérjenek.

    A szobahőmérsékleten történő érlelés során a répa erjedni kezd, ami jellegzetes ízt ad neki. Ha nem szeretnéd, hogy ennyire erjedt legyen, akkor a szobahőmérsékleten töltött időt csökkentsd.

    6

    Ezután tárold a hűtőszekrényben, és fogyaszd hidegen, önállóan vagy ételek mellé kísérőként.

    A hűtőszekrényben tárolva a salgam tovább eláll. Fogyasztás előtt érdemes megkóstolni, és ha szükséges, igazítani az ízét (pl. sóval, ecettel).