Fűszeres sült rizs tálalva

Fűszeres sült rizs

A sült rizs az ázsiai konyha egyik legismertebb fogása, amely évszázadok óta a maradék főtt rizs kreatív felhasználására szolgál. Kínában és Japánban hagyományosan wokban készítik, magas hőfokon, hogy a rizs ropogós és ízletes legyen. Ez a fűszeres sült rizs változat egy gyors és laktató egytálétel, amelyet könnyedén elkészíthetsz otthon is. Képzeld el, ahogy a szójaszósz és a pirított zöldségek illata betölti a konyhát, miközben a serpenyőben kevergeted az aranybarnára sült rizst. Ez az étel tökéletes választás egy gyors vacsorára vagy hétköznapi ebédre, és rengeteg módon variálható: adhatunk hozzá csirkét, garnélát vagy tofu kockákat is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
620 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Főtt rizs
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Sárgarépa
1 db Pirospaprika
100 g Zöldborsó
50 ml Szójaszósz
20 ml Szezámolaj
2 db Tojás
5 g Gyömbér
2 szál Zöldhagyma
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az alapanyagokat: aprítsd fel a vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért, sárgarépát és pirospaprikát. A zöldhagymát vágd vékony karikákra.

    Az alapanyagok előkészítése felgyorsítja a főzést, és biztosítja, hogy minden kéznél legyen.

    2

    Egy nagy serpenyőben vagy wokban hevíts fel 10 ml szezámolajat közepes lángon. Add hozzá a felaprított vöröshagymát és pirítsd üvegesre 2-3 perc alatt.

    A wok használata előnyösebb, mert egyenletesebben oszlatja el a hőt, és könnyebb benne keverni.

    3

    Add hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd kevergetve pirítsd további 1 percig, amíg illatos nem lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad az ételnek. Alacsonyabb lángon pirítsd, ha szükséges.

    4

    Tedd a serpenyőbe a sárgarépát és a pirospaprikát, majd pirítsd 3-4 percig, hogy kissé megpuhuljanak.

    A keményebb zöldségeket (mint a sárgarépa) érdemes előbb hozzáadni, hogy legyen idejük megpuhulni.

    5

    Add hozzá a zöldborsót, és kevergetve süsd még 2 percig.

    Ha fagyasztott zöldborsót használsz, ne olvaszd ki előtte, mert így megőrzi a frissességét és roppanósságát.

    6

    Toldd félre a zöldségeket a serpenyő egyik oldalára, majd a másik felébe üsd bele a tojásokat. Kevergetve süsd meg őket, míg rántottaszerű állagot nem kapnak.

    A tojásokat érdemes külön megsütni, és csak a végén összekeverni a zöldségekkel, így elkerülheted, hogy a zöldségek átvegyék a tojás ízét.

    7

    Öntsd hozzá a főtt rizst és keverd össze az összes hozzávalóval. Önts rá 10 ml szezámolajat és a szójaszószt, majd folyamatos keverés mellett süsd 3-4 percig.

    A legjobb, ha előző napi főtt rizst használsz, mert az kevésbé ragad össze, és könnyebb vele dolgozni. A rizst alaposan keverd össze a szójaszósszal, hogy egyenletesen színezze és ízesítse.

    8

    Ízesítsd sóval és fekete borssal, majd szórd meg a zöldhagymával. Tálalás előtt alaposan keverd át, és azonnal fogyaszd.

    A sóval óvatosan bánj, mert a szójaszósz is sós. Kóstold meg az ételt, mielőtt sóznál. A zöldhagyma frissességet és roppanósságot ad az ételnek.