Mosd át a jázmin rizst hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb marad.
Az alapos öblítés a pergős rizs titka! Ne spórolj az idővel, amíg teljesen tiszta nem lesz a víz.
Egy közepes lábosban forrald fel a vizet egy csipet sóval. Amint forrni kezd, add hozzá a rizst, és főzd fedő alatt alacsony lángon 12-15 percig, amíg teljesen megpuhul.
A rizs főzése során ne emeld fel a fedőt, mert a gőz távozik, és a rizs nem fog egyenletesen főni. Ha a rizs felszívta a vizet, de még nem puha, adj hozzá egy kevés vizet, és főzd tovább.
Amíg a rizs fő, aprítsd fel a fokhagymát és a friss petrezselymet. A fűszereket tedd előkészítve egy kis tálba.
Az előkészített fűszerekkel gyorsabb és egyszerűbb lesz a főzés.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat közepes lángon, majd add hozzá az aprított fokhagymát. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.
A vaj könnyen megég, ezért figyelj rá, és ne hagyd magára. Ha szükséges, vedd lejjebb a lángot.
Szórd hozzá a köménymagot, a pirospaprikát, a kurkumát és a feketeborsot, majd pirítsd további 30 másodpercig, hogy a fűszerek aromája felszabaduljon.
A fűszerek rövid pirítása kihozza az aromájukat, és intenzívebb ízt ad az ételnek. Ügyelj, hogy ne égesd meg őket, mert keserűek lesznek.
Öntsd a megfőtt rizst a fűszeres vajas keverékhez, és óvatosan forgasd össze, hogy minden szem bevonódjon az ízesített vajjal.
Óvatosan forgasd össze a rizst, hogy ne törjön össze. Használj fakanalat vagy spatulát.
Szórd meg friss petrezselyemmel tálalás előtt, hogy frissességet és extra ízt adj a rizsnek.
A petrezselyem helyett használhatsz más friss fűszernövényt is, például koriandert vagy metélőhagymát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.