Galaktoboureko mandulás töltelékkel, aranybarna tésztában, édes sziruppal leöntve

Galaktoboureko mandulás töltelékkel

A galaktoboureko egy híres görög édesség, amely a szirupos tésztáról és gazdag ricottás vagy mandulás töltelékéről ismert. A galaktoboureko története a bizánci korig nyúlik vissza, és azóta is nagy népszerűségnek örvend Görögországban. A modern változatokban mandulás tölteléket használnak, hogy még gazdagabbá váljon a desszert. A galaktoboureko remek választás ünnepi alkalmakra, vagy bármikor, amikor valami édes és különleges édességet szeretnénk készíteni.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
380 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Filo tészta
500 ml Tej
150 g Cukor
2 db Tojás
100 g Vaj
1 tk. Vanília kivonat
100 g Mandula (őrölt)
200 g Tészta sziruphoz: Cukor
1 ek. Tészta sziruphoz: Citromlé
200 ml Tészta sziruphoz: Vízzel

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdjük a mandulás töltelék elkészítésével. A tejet melegítsük fel egy tálban, adjuk hozzá a cukrot, és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg a cukor el nem olvad.

    A tej ne forrjon fel teljesen, csak melegedjen, hogy ne égjen meg a cukor.

    2

    A tojásokat verjük fel, majd a tejes keveréket apránként adjuk hozzá, miközben folyamatosan keverjük, hogy a tojásokat ne főzzük meg.

    Fontos, hogy a tojások ne csapódjanak ki, így fokozatosan öntsük hozzá a tejet.

    3

    Miután a tojásos- tej keveréket simára kevertük, adjuk hozzá az őrölt mandulát, és alacsony lángon főzzük, amíg a töltelék sűrűsödik.

    Ha túl sűrű lesz a töltelék, egy kis tejet hozzáadhatunk.

    4

    A filo tésztát szétterítjük, és minden réteget kenjünk meg olvasztott vajjal. Helyezzünk egy réteg filo tésztát egy tálcára, és halmozzuk rá a mandulás tölteléket.

    A tészta rétegeit ügyeljünk arra, hogy ne szakadjanak, és mindegyik réteget bőségesen kenjük meg vajjal, hogy ropogós legyen.

    5

    Tegyük a tölteléket a tésztára, majd fedjük be egy újabb filo tésztaréteggel. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók.

    Ha végeztünk, az utolsó réteget a filo tésztával fedjük be, és alaposan nyomjuk le.

    6

    A kész galaktoboureko-t vágjuk fel kockákra vagy rombuszokra, majd süssük 180°C-on 30-35 percig, amíg a tészta szép aranybarna lesz.

    Ne aggódj, ha a tészta pattanásokat mutat a sütés közben, ez normális.

    7

    A szirup elkészítéséhez, a vizet, cukrot és citromlét egy lábasban forraljuk fel, majd hagyjuk 10 percig főni, hogy a szirup sűrűsödjön.

    A szirup akkor jó, ha szirupos, de nem túl sűrű. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet.

    8

    A kész galaktoboureko-t öntsük le a sziruppal, és hagyjuk hűlni, hogy a tészta megszívja magát a sziruppal.