Kezdjük a mandulás töltelék elkészítésével. A tejet melegítsük fel egy tálban, adjuk hozzá a cukrot, és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg a cukor el nem olvad.
A tej ne forrjon fel teljesen, csak melegedjen, hogy ne égjen meg a cukor.
A tojásokat verjük fel, majd a tejes keveréket apránként adjuk hozzá, miközben folyamatosan keverjük, hogy a tojásokat ne főzzük meg.
Fontos, hogy a tojások ne csapódjanak ki, így fokozatosan öntsük hozzá a tejet.
Miután a tojásos- tej keveréket simára kevertük, adjuk hozzá az őrölt mandulát, és alacsony lángon főzzük, amíg a töltelék sűrűsödik.
Ha túl sűrű lesz a töltelék, egy kis tejet hozzáadhatunk.
A filo tésztát szétterítjük, és minden réteget kenjünk meg olvasztott vajjal. Helyezzünk egy réteg filo tésztát egy tálcára, és halmozzuk rá a mandulás tölteléket.
A tészta rétegeit ügyeljünk arra, hogy ne szakadjanak, és mindegyik réteget bőségesen kenjük meg vajjal, hogy ropogós legyen.
Tegyük a tölteléket a tésztára, majd fedjük be egy újabb filo tésztaréteggel. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
Ha végeztünk, az utolsó réteget a filo tésztával fedjük be, és alaposan nyomjuk le.
A kész galaktoboureko-t vágjuk fel kockákra vagy rombuszokra, majd süssük 180°C-on 30-35 percig, amíg a tészta szép aranybarna lesz.
Ne aggódj, ha a tészta pattanásokat mutat a sütés közben, ez normális.
A szirup elkészítéséhez, a vizet, cukrot és citromlét egy lábasban forraljuk fel, majd hagyjuk 10 percig főni, hogy a szirup sűrűsödjön.
A szirup akkor jó, ha szirupos, de nem túl sűrű. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet.
A kész galaktoboureko-t öntsük le a sziruppal, és hagyjuk hűlni, hogy a tészta megszívja magát a sziruppal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.