Galaktoboureko mascarponés krémmel, friss és aranybarna sütemény

Galaktoboureko mascarponés krémmel

A galaktoboureko egy hagyományos görög édesség, amely egy finom, ropogós filo tésztát rejt, ami édes, vaníliás sziruppal van leöntve. A mascarponés változata különlegessé teszi ezt a klasszikust, és egy extra krémes ízt ad a desszertnek. Az édes szirup és a citrusos jegyek tökéletesen harmonizálnak a gazdag, lágy töltelékkel, amit minden falatban élvezhetünk.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
12 lap Filo tészta
1 l Tej
200 g Cukor
3 db Tojás
1 tk. Vaníliás cukor
250 g Mascarpone
200 ml Víz
1 db Citrom
100 g Vaj
1 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral melegítsük egy közepes lábasban, majd adjuk hozzá a tojásokat, és folyamatos keverés mellett főzzük sűrű krémmé.

    A tej és tojás keverékét folyamatosan keverd, hogy ne legyenek benne tojásdarabok.

    2

    A krémhez adjuk hozzá a mascarponét, és keverjük simára. Hűtsük le, amíg a tészta készül.

    A mascarpone extra krémességet ad a tölteléknek, de ügyelj, hogy ne melegítsd túl, mert összeállhat.

    3

    A filo tésztát kenjük meg olvasztott vajjal, és egyenként tegyük őket egy nagy sütőformába, így szép, réteges szerkezetet kapunk.

    Minden egyes tészta réteget alaposan kenj meg vajjal, hogy a sütemény szép ropogós legyen.

    4

    A tésztára öntjük a mascarponés krémet, majd fedjük be újabb filo tésztával, és ismét kenjük meg vajjal.

    A krémet egyenletesen oszlasd el a tésztán, hogy minden falatban legyen egyenlő mennyiségű krém.

    5

    Süssük a galaktobourekót 180 fokos előmelegített sütőben 40-45 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós lesz.

    A sütési idő sütőtípusonként változhat, ezért tűpróbával ellenőrizheted, hogy a sütemény kész-e.

    6

    A sütés után készítsünk egy szirupot: a vízhez adjuk hozzá a cukrot és a citrom levét, majd forraljuk fel. Öntsük rá a kész süteményre, amíg még meleg.

    A szirupot ne öntsd túl forrón a süteményre, mert eláztathatja a tésztát.

    7

    Hagyjuk pihenni 10-15 percig, majd tálaljuk a galaktobourekót, amit még melegen is lehet fogyasztani.

    A galaktobourekót a legfinomabb melegen tálalni, de akár hűtve is fogyasztható.