Garlic thepla, fűszeres indiai lepény aranybarna színben

Garlic thepla

A thepla egy hagyományos indiai étel, amely gyakran szerepel a gujarati konyhában. Az édes és sós ízek keveredésével és a fűszerek gazdag aromájával a garlic thepla a napi étkezések egyik alapvető eleme. Ezt a receptet a fokhagyma és a különféle indiai fűszerek adják, amelyek rendkívül ízletes és tápláló ételt alkotnak. A thepla gyakran reggelire fogyasztják, de tökéletes köret is lehet.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt (búza vagy teljes kiőrlésű)
4 gerezd Fokhagyma
1 ek. Curry levél
0.5 tk. Kömény
0.25 tk. Szerecsendió
1 tk. Pirospaprika
1 tk. Gyömbér (friss)
1 tk.
100 ml Víz
1 ek. Olívaolaj vagy ghee

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát és a friss gyömbért apróra vágd vagy reszeld le. Egy serpenyőben egy kis olajon pirítsd meg a fokhagymát és a gyömbért, amíg illatosak nem lesznek. Ha használod, add hozzá a curry leveleket is, és egy-két percig pirítsd őket.

    A fokhagyma és a gyömbér illata szuper alapot ad a theplának, de figyelj arra, hogy ne égjenek meg!

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a pirospaprikát, a köményt, a szerecsendiót és a sót. Ha a curry levelet nem friss formában használod, akkor szárított curry levelet is tehetsz hozzá. Miután a fűszereket jól elkeverted, add hozzá a megpirított fokhagymás és gyömbéres keveréket.

    A curry levél friss változata erősebb ízt ad, de a szárított is megfelelő. Ha nagyon intenzíven szereted a fűszeres ízeket, nyugodtan adj még egy csipet pirospaprikát.

    3

    Adj hozzá egy kevés vizet, és gyúrd össze a tésztát. A tésztát akkor tekinthetjük jónak, ha sima és rugalmas állagú, de nem túl kemény. Ha túl száraznak tűnik, adj hozzá még egy pici vizet.

    A tészta állagának rugalmasnak kell lennie, hogy könnyen nyújtható legyen. Ha túl ragacsos, akkor egy kis liszttel segíthetsz.

    4

    A tésztát hagyd pihenni 15-20 percig. Ekkor könnyebben formálható és jobban nyújtható lesz.

    Ha nem tudod azonnal kinyújtani, pihenjen egy kicsit, hogy pihentetve még jobb textúrát kapj.

    5

    A pihentetett tésztát oszd kis darabokra, és mindegyikből formálj kis golyókat. Ezután nyújtsd ki őket kb. 1 cm vastagságú kör alakú lapokká.

    A tésztát mindig lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon hozzá a felülethez.

    6

    Egy serpenyőben melegíts fel egy kis olajat vagy ghee-t, és süsd meg a theplákat mindkét oldalán aranybarnára. Mindegyik oldalát kb. 2-3 percig süsd, amíg szép ropogós lesz.

    Ha nagyon ropogós theplát szeretnél, a végén egy kis olajat is csepegtethetsz a tetejére.

    7

    Tálald a kész theplát melegen, akár egy kis joghurttal, chutneyval vagy friss salátával.

    A thepla egy igazán sokoldalú étel, így számos körettel, például savanyúsággal is tálalható.