A fokhagymát és a friss gyömbért apróra vágd vagy reszeld le. Egy serpenyőben egy kis olajon pirítsd meg a fokhagymát és a gyömbért, amíg illatosak nem lesznek. Ha használod, add hozzá a curry leveleket is, és egy-két percig pirítsd őket.
A fokhagyma és a gyömbér illata szuper alapot ad a theplának, de figyelj arra, hogy ne égjenek meg!
Egy tálban keverd össze a lisztet, a pirospaprikát, a köményt, a szerecsendiót és a sót. Ha a curry levelet nem friss formában használod, akkor szárított curry levelet is tehetsz hozzá. Miután a fűszereket jól elkeverted, add hozzá a megpirított fokhagymás és gyömbéres keveréket.
A curry levél friss változata erősebb ízt ad, de a szárított is megfelelő. Ha nagyon intenzíven szereted a fűszeres ízeket, nyugodtan adj még egy csipet pirospaprikát.
Adj hozzá egy kevés vizet, és gyúrd össze a tésztát. A tésztát akkor tekinthetjük jónak, ha sima és rugalmas állagú, de nem túl kemény. Ha túl száraznak tűnik, adj hozzá még egy pici vizet.
A tészta állagának rugalmasnak kell lennie, hogy könnyen nyújtható legyen. Ha túl ragacsos, akkor egy kis liszttel segíthetsz.
A tésztát hagyd pihenni 15-20 percig. Ekkor könnyebben formálható és jobban nyújtható lesz.
Ha nem tudod azonnal kinyújtani, pihenjen egy kicsit, hogy pihentetve még jobb textúrát kapj.
A pihentetett tésztát oszd kis darabokra, és mindegyikből formálj kis golyókat. Ezután nyújtsd ki őket kb. 1 cm vastagságú kör alakú lapokká.
A tésztát mindig lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon hozzá a felülethez.
Egy serpenyőben melegíts fel egy kis olajat vagy ghee-t, és süsd meg a theplákat mindkét oldalán aranybarnára. Mindegyik oldalát kb. 2-3 percig süsd, amíg szép ropogós lesz.
Ha nagyon ropogós theplát szeretnél, a végén egy kis olajat is csepegtethetsz a tetejére.
Tálald a kész theplát melegen, akár egy kis joghurttal, chutneyval vagy friss salátával.
A thepla egy igazán sokoldalú étel, így számos körettel, például savanyúsággal is tálalható.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.