Gata fánk – örmény diós sütemény

Gata fánk

A gata egy tradicionális örmény sütemény, amelyet generációk óta készítenek ünnepeken és családi összejöveteleken. A puha, édes tésztáját gyakran diós-mézes töltelékkel gazdagítják, és porcukorral megszórva tálalják. Ez az édesség nemcsak Örményországban népszerű, hanem a környező országokban is megtalálható, különféle variációkban. Ha egy igazán különleges, hagyományos süteményt szeretnél kipróbálni, a gata fánk tökéletes választás!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Liszt
200 g Vaj
100 g Cukor
2 db Tojás
150 g Tejföl
7 g Élesztő
1 csipet
1 tk. Vaníliakivonat
100 g Dió
50 g Méz
30 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban morzsold el a vajat a liszttel, amíg homogén morzsás állagot nem kapsz.

    A vaj legyen hideg, hogy könnyebben elmorzsolható legyen a liszttel.

    2

    Adj hozzá cukrot, sót, és a vaníliakivonatot, majd dolgozd bele az élesztőt és a tejfölt.

    Az élesztőt morzsold szét, mielőtt a tésztába dolgozod, hogy egyenletesen eloszoljon.

    3

    Verd fel a tojásokat, majd keverd a tésztába. Gyúrd addig, amíg rugalmas és sima lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától, és rugalmas nem lesz.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd meleg helyen pihenni legalább egy órán keresztül, amíg a duplájára kel.

    A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-28°C. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe 50°C-ra, vagy egy meleg vízzel teli edény fölé.

    5

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra, majd vágj ki belőle kis kör alakú fánkokat.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le.

    6

    Helyezd a fánkokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd még 20 percig kelni.

    A második kelesztés segít, hogy a fánkok még könnyebbek és puhábbak legyenek.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd süsd a fánkokat körülbelül 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj a fánkokra, és ha szükséges, vedd ki őket hamarabb.

    8

    Közben aprítsd fel a diót, és keverd össze a mézzel.

    A dió helyett használhatsz más magvakat is, például mandulát vagy mogyorót.

    9

    Amikor a fánkok elkészültek, kend meg őket a mézes-diós keverékkel, majd szórd meg porcukorral és tálald frissen.

    A fánkokat még melegen kend meg a mézes-diós keverékkel, hogy jobban beszívják az ízeket.