Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet a száraz élesztővel és egy evőkanál cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd keverd hozzá a maradék cukrot és a sót.
A liszt átszitálása levegősebbé teszi, ami segíti a tészta kelését.
Add hozzá a tojásokat, az élesztős keveréket és a vaníliát, majd keverd össze egy spatulával.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben összeáll a tészta.
Lassan adagold hozzá a puha vajat, és kezd el dagasztani a tésztát. Addig dolgozd, amíg sima és rugalmas lesz (kb. 10-15 perc).
A vaj legyen nagyon puha, de ne olvadjon meg teljesen. A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő (kb. 30-40°C) vagy egy meleg radiátor közelében.
Amikor megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és nyújtsd ki körülbelül fél centi vastagságúra.
A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Keverd össze a diót a porcukorral, majd szórd a kinyújtott tészta egyik felére.
A dió helyett használhatsz más magvakat is, például mandulát vagy mogyorót.
Hajtsd rá a másik felét, majd óvatosan nyújtsd ki újra egy kicsit, hogy a rétegek összeérjenek.
Óvatosan nyújtsd, hogy a töltelék ne jöjjön ki a tésztából.
Vágj belőle kisebb téglalapokat vagy hagyományos formákat, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A sütőpapír megakadályozza, hogy a sütemények leragadjanak a tepsire.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a süteményeket 20-25 percig, amíg aranybarna lesz.
Érdemes figyelni a sütési időt, mert sütőfüggő lehet. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni, majd porcukorral megszórva tálald.
A teljesen kihűlt süteményt könnyebb szeletelni és jobban megőrzi az alakját.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.