Gelato tálalva

Gelato

A gelato az olasz fagylalt egyik legismertebb változata, amely a hagyományos amerikai fagylaltnál sűrűbb és krémesebb állagú. A különbség főként az alacsonyabb zsírtartalomban és a lassabb keverési folyamatban rejlik, amely lehetővé teszi a lágyabb és selymesebb textúra elérését. Az első írásos emlékek szerint a gelato már a reneszánsz korban is népszerű volt Olaszországban, különösen Firenzében. A házi gelato készítés egyik legfontosabb titka a megfelelő hőmérséklet és a lassú keverés, amely megakadályozza a nagy jégkristályok kialakulását. A recept egy egyszerű, klasszikus változatot mutat be, amelyet könnyedén variálhatsz csokoládéval, gyümölcsökkel vagy diófélékkel. A gelato tökéletes választás egy forró nyári napon vagy egy könnyed desszertként bármilyen alkalomra. Tálald friss gyümölcsökkel vagy egy kevés tejszínhabbal, hogy még különlegesebb legyen!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 20 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Tej
250 ml Tejszín
120 g Kristálycukor
5 ml Vanília kivonat
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy közepes lábosban keverd össze a tejet és a tejszínt. Melegítsd közepes lángon, de ne forrald fel.

    A gelato alacsonyabb zsírtartalmú, mint a hagyományos fagylalt, ezért fontos, hogy ne forrald fel a tejet és a tejszínt, mert az megváltoztathatja a textúráját.

    2

    Add hozzá a cukrot és a csipet sót, majd kevergesd folyamatosan, amíg a cukor teljesen feloldódik.

    A só kiemeli az édes ízeket, ezért ne hagyd ki. Győződj meg róla, hogy a cukor teljesen feloldódott, mielőtt leveszed a tűzről.

    3

    Vedd le a tűzről, és keverd hozzá a vanília kivonatot. Hagyd a keveréket szobahőmérsékleten kihűlni.

    A vanília kivonatot a végén add hozzá, hogy megőrizze az aromáját.

    4

    A kihűlt keveréket öntsd egy fedeles edénybe, majd tedd a hűtőbe legalább 4 órára, hogy teljesen lehűljön.

    A hűtés elengedhetetlen a gelato megfelelő állagának eléréséhez. Minél tovább hűtöd, annál krémesebb lesz.

    5

    Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a lehűlt alapot, és a gyártói utasítások szerint készítsd el a gelatót. Ha nincs géped, öntsd egy fagyasztóbarát edénybe, és óránként keverd át egy villával, hogy elkerüld a jégkristályok képződését.

    A fagylaltgép használata egyenletesebb és krémesebb állagot eredményez. Ha kézzel készíted, a gyakori keverés kulcsfontosságú a jégkristályok elkerüléséhez.

    6

    A gelatót tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy a megfelelő állagot elérje. Ízlés szerint friss gyümölcsökkel vagy csokoládéforgáccsal díszítheted.

    A gelato állaga lágyabb, mint a hagyományos fagylalté. A tálalás előtti pihentetés segít elérni a tökéletes állagot.