Gesztenyés-almás linzer tálalva

Gesztenyés-almás linzer

A linzer egy klasszikus európai sütemény, amelyet hagyományosan omlós tésztával és gyümölcsös töltelékkel készítenek. Ez a gesztenyés-almás változat különösen népszerű az őszi-téli szezonban, amikor az alma és a gesztenye édes, fűszeres aromája tökéletes harmóniát alkot. Képzeld el, ahogy a sütemény sütése közben az illatok betöltik a konyhát, és a linzer ropogós, omlós rétegei között a lágy gesztenyés-almás töltelék rejtőzik. Az ízek legjobban másnap érnek össze, így ha van türelmed, hagyd egy éjszakára állni. Tökéletes sütemény egy csésze tea vagy forró csokoládé mellé, ünnepi alkalmakra vagy egy meghitt délutánra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
300 g Liszt
150 g Vaj
100 g Porcukor
1 db Tojás
1 tk. Sütőpor
1 csipet
250 g Gesztenyepüré
2 db Alma
1 tk. Fahéj
1 tk. Vanília kivonat

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet, a sütőport, a porcukrot és a sót keverd össze egy tálban.

    A sütőport érdemes átszitálni a liszttel, hogy egyenletesen elkeveredjen és ne legyen csomós.

    2

    Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és morzsold el a liszttel, amíg homokos állagú lesz.

    A vaj legyen nagyon hideg, mert így lesz a tészta omlós. Használhatsz vajvágót vagy a kezedet is a morzsoláshoz.

    3

    Adj hozzá egy tojást, és gyúrd össze a tésztát, amíg egyenletes állagot nem kapsz.

    A tésztát ne gyúrd túl sokáig, mert akkor kemény lesz. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.

    4

    Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe pihenni 30 percre.

    A pihentetés fontos, mert a tészta így könnyebben nyújtható és nem zsugorodik össze sütés közben.

    5

    Közben hámozd meg az almákat, reszeld le, és keverd össze a gesztenyepürével, fahéjjal és vanília kivonattal.

    Az almát közvetlenül reszelés után keverd össze a többi hozzávalóval, hogy ne barnuljon meg. Ha nagyon leveses az alma, nyomkodd ki a levét.

    6

    A pihentetett tésztát oszd két részre, és nyújtsd ki egyenletesen lisztezett felületen.

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta nagyon ragad, tegyél alá sütőpapírt.

    7

    Az egyik tésztalapot helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend rá a gesztenyés-almás tölteléket.

    A tölteléket egyenletesen kend el a tésztalapon, hogy mindenhol ugyanolyan vastag legyen.

    8

    A másik tésztalapot fedd rá, és óvatosan nyomkodd össze a széleket.

    A felső tésztalapot óvatosan helyezd rá a töltelékre, és nyomkodd össze a széleket, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Villával is díszítheted a széleket.

    9

    Süsd előmelegített sütőben 180°C-on 25-30 percig, amíg aranybarna lesz.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj a linzerre. Ha a teteje nagyon gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    10

    Hagyd teljesen kihűlni, majd szeleteld és szórd meg porcukorral tálalás előtt.

    A linzert teljesen hűtsd ki, mielőtt szeleteled, különben könnyen törik. A porcukrot tálalás előtt szórd rá, mert idővel elolvadhat.