Gesztenyés-citromos torta tálalva

Gesztenyés-citromos torta

A gesztenyés torta Közép-Európában hosszú múltra tekint vissza. A citrom frissessége és a gesztenye gazdag, selymes textúrája tökéletes harmóniában egyesül ebben a változatban. A torta igazi különlegessége a citrom frissítő íze, amely remekül kiegészíti a gesztenye dús aromáját. A megfelelő sütési idő kulcsfontosságú, hogy a torta tökéletesen puha és omlós legyen. Ez a sütemény tökéletes választás családi összejövetelekre, ünnepi alkalmakra vagy egy kellemes délutáni tea mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Liszt
150 g Cukor
250 g Gesztenyemassza
100 g Vaj
4 db Tojás
1 tk. Sütőpor
1 db Citromhéj
50 ml Citromlé
1 cs. Vaníliás cukor
100 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb legyen.

    2

    A vajat és a cukrot habosítsd fel, majd egyenként add hozzá a tojásokat, minden hozzáadás után jól elkeverve.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben habosítható. A tojásokat is érdemes elővenni a hűtőből, hogy ne hűtsék le a vajas keveréket.

    3

    A gesztenyemasszát villával törd össze, majd keverd bele a citrom levét és reszelt héját.

    A citromlé és a citromhéj frissességet ad a tortának. A gesztenyemasszát alaposan törd össze, hogy ne legyenek benne nagyobb darabok.

    4

    Fokozatosan add hozzá a lisztes keveréket a vajas-tojásos masszához, majd öntsd hozzá a tejet is.

    A lisztet és a tejet felváltva add hozzá, így elkerülheted a csomósodást. Ne keverd túl a tésztát, csak addig, amíg az alapanyagok össze nem állnak.

    5

    Öntsd a masszát egy kivajazott és lisztezett tortaformába, majd egyengesd el a tetejét.

    A tortaformát alaposan vajazd ki és lisztezd be, hogy a torta könnyen kijöjjön belőle. Használhatsz sütőpapírt is az aljára.

    6

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 35-40 percig, amíg a tűpróba tiszta nem marad.

    A sütő hőmérséklete sütőnként eltérhet, ezért figyelj a tortára sütés közben. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A tűpróba azt jelenti, hogy egy hústűt vagy fogpiszkálót szúrunk a torta közepébe, és ha tisztán húzzuk ki, akkor a torta megsült.

    7

    Hagyd kihűlni a tortát, majd óvatosan borítsd ki a formából.

    A tortát hagyd a formában legalább 10 percig hűlni, mielőtt kiborítod. Ha a torta nehezen jön ki a formából, óvatosan lazítsd meg a széleit egy késsel.

    8

    Tálalás előtt díszítheted citromszeletekkel vagy porcukorral.

    A tortát díszítheted tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal vagy más gyümölcsökkel is. A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy ne olvadjon el.