A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt! A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert gátolja a működését.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A keléshez ideális a huzattól védett, meleg hely, például a sütő, amiben csak a villany ég.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában, hanem rétegeket képezzen. A pihentetés azért fontos, hogy a glutén a tésztában ellazuljon, és könnyebb legyen nyújtani.
A gesztenyepürét keverd össze a tejszínnel és egy kevés porcukorral, hogy krémes állagú legyen.
A tejszín legyen hideg, így könnyebb krémes állagot elérni. Ízlés szerint variálhatod a porcukor mennyiségét.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag gesztenyekrémet, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögek legyenek egyforma méretűek, hogy a croissantok is egyenletesen süljenek meg. A krémet ne vidd túl közel a szélekhez, hogy ne folyjon ki sütés közben.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojással való lekenés szép színt ad a croissantoknak. Figyeld a sütőt, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.
A porcukrot csak a kihűlt croissantokra szórd, különben elolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.