Gesztenyés croissant tálalva

Gesztenyés croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A gesztenyés változat egy különleges, édes csavar a klasszikus receptben, amely a vajas tészta és a lágy gesztenyés töltelék tökéletes kombinációját adja. Kiváló választás egy könnyed reggelihez vagy uzsonnához, amely garantáltan elvarázsol az édes és krémes ízvilágával.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
150 g Gesztenyepüré
20 g Porcukor
50 ml Tejszín

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt! A langyos hőmérséklet ideális a felfutáshoz.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A sót ne közvetlenül az élesztőhöz add, mert gátolja a működését.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. A keléshez ideális a huzattól védett, meleg hely, például a sütő, amiben csak a villany ég.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában, hanem rétegeket képezzen. A pihentetés azért fontos, hogy a glutén a tésztában ellazuljon, és könnyebb legyen nyújtani.

    5

    A gesztenyepürét keverd össze a tejszínnel és egy kevés porcukorral, hogy krémes állagú legyen.

    A tejszín legyen hideg, így könnyebb krémes állagot elérni. Ízlés szerint variálhatod a porcukor mennyiségét.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag gesztenyekrémet, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögek legyenek egyforma méretűek, hogy a croissantok is egyenletesen süljenek meg. A krémet ne vidd túl közel a szélekhez, hogy ne folyjon ki sütés közben.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való lekenés szép színt ad a croissantoknak. Figyeld a sütőt, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukrot csak a kihűlt croissantokra szórd, különben elolvad.